- STANDBY.DK - https://standby.dk -

“Forslag til større arbejdsstyrke er ikke nok”

Regeringens udspil til at få flere på arbejdsmarkedet får blandede reaktioner fra Dansk Erhverv og HORESTA. Alene hotel- og restaurantbranchen mangler lige nu 12.000 personer, lyder det.

HORESTA glæder sig over regeringens tiltag, der skal løfte arbejdsudbuddet med 10.500, men organisationen savner tiltag, der her og nu kan løse den ødelæggende mangel på arbejdskraft.

HORESTA skriver i sin pressemeddelelse blandt andet: Turisme- og oplevelseserhvervet higer efter hænder, og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 80 procent af hotellerne og 63 procent af restauranterne måtte afvise omsætning i sidste måned på grund af rekrutteringsudfordringer.

HORESTAs politisk direktør, Kirsten Munch, siger om dagens udspil fra regeringen om reformtiltag:

”Med den nuværende mangel på medarbejdere, er der et stort akut behov for at øge incitamentet for at ledige kommer i arbejde, og derfor glæder vi os over, at regeringen vil sætte ind på en række områder.

I turisme- og oplevelseserhvervet er rekrutteringsudfordringer virksomhedernes allerstørste problem, og det forhindrer, at vi kan komme tilbage igen efter coronakrisen,” siger Kirsten Munch.

Rekruttering fra udlandet
HORESTA glæder sig over, at man fra politisk side giver studerende stærkere økonomiske incitamenter for at øge deres løn under uddannelse ved at hæve det såkaldte SU-loft.

”Vores erhverv beskæftiger rigtig mange unge, og vi håber, at dette greb vil sikre, at de unge tager flere vagter,” siger HORESTAs politiske direktør.

Kirsten Munch savner flere tiltag i reformudspillet, der kan løse virksomhedernes udfordringer her og nu – særligt initiativer for international rekruttering.

”Problemerne er af en sådan størrelse, at vi ikke kan løse det alene med de personer, der allerede er her i landet. Alene i hotel- og restauranterhvervet mangler vi 12.000 personer. Derfor er der brug for, at vi sætter målrettet ind i forhold til for eksempel rekruttering fra Sydeuropa, hvorfra branchen allerede beskæftiger mange medarbejdere,” siger Kirsten Munch.

Dansk Erhverv: Udspillet løser ikke manglen på arbejdskraft
I sin kommentar siger Dansk Erhverv blandt andet: ”Regeringens reformudspil kommer på et vigtigt tidspunkt, hvor der er hårdt brug for handling og fokus på det akutte behov for arbejdskraft.

Udspillet indeholder flere gode initiativer, men løser hverken manglen på arbejdskraft på den korte eller lange bane. Der er brug for endnu flere initiativer, der skal sikre større arbejdsudbud og forbedre virksomhedernes konkurrenceevne,” lyder det fra erhvervsorganisationen.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, siger: ”Det er godt, at regeringen nu kommer med konkrete forslag. Der er mange fornuftige initiativer i det udspil, regeringen selv betegner som første skridt, men der er brug for mere ambitiøse initiativer i forhold til at sikre det nødvendige arbejdsudbud.

Udspillet vil hverken løse manglen på arbejdskraft på den korte eller lange bane. Med andre ord er det et reformudspil med både styrker og svagheder. Vi ser frem til drøftelserne om udspillet.”

Tallene taler deres tydelige sprog
Dansk Erhverv skriver også, at Danmark har en akut mangel på arbejdskraft. Med over 25.000 flere offentligt ansatte det seneste halvandet år og 16.000 ansøgere til ordningen om tidlig pension, er der lagt betydeligt pres på de private arbejdsgiveres rekrutteringsmuligheder, påpeger Dansk Erhverv.

”Tallene taler deres tydelige sprog. Der er behov for flere initiativer til at sikre den nødvendige arbejdsstyrke både på den korte og lange bane.

“Danmark er langt fra gode nok til at udnytte det potentiale af udenlandsk arbejdskraft uden for EU. På den helt korte bane er der brug for at kunne invitere flere hertil fra udlandet. Derfor opfordrer vi til, at beløbsgrænsen sænkes til 30.000 kroner om måneden. Det vil gøre os mere konkurrencedygtig til at tiltrække den udenlandske arbejdskraft,” siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

”Regeringens udspil øger arbejdsstyrken med 10.500. Det er samlet set ikke nok, når man sætter det op overfor de hænder og hoveder vores virksomheder akut står og mangler. Vi risikerer at kvæle opsvinget, hvis ikke der kan leveres på arbejdsstyrken.”

Relaterede artikler:

”Mange opsagte vil gerne tilbage til rejsebranchen”

Hoteller og restauranter har atter over 100.000 ansatte

”Konspirationsteoretikere koster jobs i turismen”