- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Frankrig indfører coronapas på tog og indenrigsfly

Den franske regering har valgt at stramme reglerne for, hvornår man skal vise coronapas. Formålet er at holde smitten i ave, men også at få flere til at blive vaccineret. Snyd udløser store bøder.

I denne uge har Frankrig udrullet et omfattende sæt regler for, hvornår franskmænd og besøgende i landet skal fremvise et gyldigt coronapas.

De skærpede krav er et forsøg på dels at undgå en fjerde bølge af corona, dels at få flere franskmænd til at tage imod vaccinen.

Der er en del vaccineskepsis i landet, og Frankrig halter med 51,4 procent færdigvaccinerede lidt efter eksempelvis Danmark, hvor 62,9 procent af befolkningen er vaccineret.

”Coronapasset og yderligere vaccinationer skal hjælpe os til at undgå nye udgangsforbud og nedlukninger,” har sundhedsminister Olivier Véran, ifølge mediet france24.com, sagt til det franske dagblad Le Parisien.

Alle over 18 år skal vise coronapas
Siden mandag den 9. august har alle over 18 år skullet vise coronapas, hvis de ville køre med TGV- eller intercitytog, gå ombord på et indenrigsfly eller benytte de regionale busruter. Fra den 30. september omfatter reglerne også børn mellem 12 og 17 år.

Men reglerne om et gyldigt coronapas gælder ikke kun ved transport. De omfatter også besøg på caféer, restauranter og barer, sygehuse og andre sundhedsinstitutioner. De gælder også nogle indkøbscentre, der er større end 20.000 kvadratmeter, hvis de er pålagt det af den lokale præfekt.

Der skal også vises coronapas ved besøg på kultur- og kulturinstitutioner som museer og biografer, uanset størrelse. Fællesområder på hoteller som restauranter, barer, swimmingpools og spaer er ligeledes omfattet af reglerne. De gælder også ved koncerter og konferencer, samt ved begivenheder der afholdes i det offentlige rum.

Store bøder ved snyd
For at have et gyldigt coronapas, skal man kunne bevise, at man er færdigvaccineret, have en frisk coronatest, PCR- eller hurtigtest, der ikke er ældre end 48 timer, eller have et bevis for at man har haft COVID fra mellem 11 dage og op til seks måneder tidligere.

Der bliver slået hårdt ned på forsøg på snyd. Bruger man et forfalsket dokument, får man en bøde på 750 euro (5.600 kroner), som kan blive reduceret til 135 euro (1.000 kroner), hvis man betaler hurtigt.

Bliver man igen taget med et falsk dokument inden for 15 dage, stiger bøden til 1.500 euro (11.200 kroner), og bliver man taget for tredje gang indenfor 30 dage, udløser det en bøde på 3.750 euro (28.000 kroner) og op til seks måneders fængsel.

 

Relaterede artikler:

Coronapasset koster attraktioner sommergæster

EU fortsætter klargøring til coronapas

Disse udenlandske byer trækker mest i danskerne