Hovedparten af EU-landene har meldt sig klar til at acceptere det kommende EU-coronapas, eller vil være det inden passet tages i brug omkring 1. juli. Her er det fra Mallorca, en af de destinationer, der allerede er åben for danske ferierejsende. Arkivfoto: Fundació Mallorca Turisme, Mallorcas turistråd.

EU fortsætter klargøring til coronapas

Fra omkring 1. juli forventer EU-landene at søsætte sit fælles coronapas under navnet ”Digitalt Covid-certifikat.” Inden lanceringen skal en række praktiske forhold bringes på plads.

De enkelte EU-lande bestemmer i sidste ende, hvilke ind- og udrejsekrav, der skal være gældende hos dem. Udover de 27 EU-lande forventes coronapasset også at kunne bruges ved ind- og udrejse til ikke-EU-medlemmer som Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

EU-coronapasset, der går under navnet ”Digitalt Covid-certifikat,” har for eksempel en QR-kode på smartphone eller er på et stykke almindeligt papir. EU’s coronapas vil blandt andet have oplysninger om indehaverens vaccinationer, hvilken type coronavaccine, indehaveren har fået, hvornår vaccinationerne er sket, om indehaveren tidligere har været smittet og så videre.

Hjemmesiden Politico.eu har kigget på en række af de områder, det kommende EU-coronapas skal omfatte.

Ifølge de nuværende retningslinjer for det kommende coronapas kan EU-borgere stadig rejse indenfor de relevante europæiske lande, hvilket dog afhænger af de enkelte landes ind- og udrejseregler. Disse kan naturligvis løbende forandres, for eksempel for at tage hensyn til nye mutationer af coronavirussen.

Stadig test
Har man et coronapas, det får danskerne for eksempel allerede to uger efter første vaccination, så kan lande, man ønsker at rejse ind i stadig kræve en test, hvis denne er sundhedsmæssigt begrundet. Men håbet er, at yderligere test kan undgås, også efterhånden som stadig flere bliver færdigvaccineret.

I Danmark tilbyder det offentlige gratis coronatest, mens der eventuelt skal betales for en test i andre lande.

Ligeledes er det op til de enkelte lande, om man vil anerkende indrejsende, der kun har fået første vaccination, eller om man kræver en færdigvaccinering, og at denne først er gældende for eksempel to uger efter den sidste vaccination.

På samme måde er det op til de enkelte lande at afgøre, om man vil tillade indrejse, hvis den rejsende kun har en negativ coronatest.

Coronapasset forventes at gælde mindst et halvt år
Coronavaccinationen gælder ikke for evigt. I første omgang, indtil vaccinerne bliver endnu bedre og færre er smittet, vil coronapasset for færdigvaccinerede skønsmæssigt være gældende i mindst 180 dage, et halvt år.

Politico skriver også, at de accepterede coronavacciner i EU-landene vil være de, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, European Medicines Agency. EMA har foreløbig kun godkendte disse vacciner: Oxford/AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna og Johnson & Johnson. EU-landet Ungarn har også godkendt den russiske Sputnik-vaccine.

EU forventer at hovedparten af medlemslandene vil være klar til at bruge og anerkende coronapasset fra omkring 1. juli.

Det vil være disse lande udover Danmark: Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Østrig,

Også blandt andet Norge, Schweiz og Storbritannien forventes at tilslutte sig og være klar til brugen af coronapasset inden den 1. juli.

Relaterede artikler:

Flere regioner og ét land åbnes i ny rejsevejledning

EU enig om ny genåbningsaftale for rejser

Thailand forventer fuld genåbning til november