- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Havvand afkøler Københavns hotelgæster

4.000 af Københavns 21.000 hotelværelser har en særlig form for aircondition – den leveres via miljøvenlig fjernkøling, der giver lavere udgifter for hotellerne end med el-drevne aircontionanlæg.

Københavns største hotelkæde, Arp-Hansen, og Danmarks største hotelkæde, Scandic, er blandt kunderne når det gælder miljøvenlig aircondition på en række af kædernes hoteller i København.

I alt har HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyning, foreløbig 18 hotelkunder i København, oplyser presseansvarlig hos HOFOR, Nina Maria Klok, til STANDBY.dk

”Vi har flest hotelkunder fra Arp-Hansen og Scandic, men også Københavns nyeste 5-stjernede hotel, Herman K, får miljøvenlig fjernafkøling fra os – det samme gør et andet af de nyeste boutiquehoteller i København, Hotel Sanders,” siger Nina Maria Klok. Hotel Sanders åbnede i november sidste år, mens Herman K slog dørene op i juni i år – begge ligger tæt på Kgs. Nytorv.

Der findes intet konkret tal for, hvor mange af Københavns cirka 21.000 hotelværelser, der har en eller anden form for aircondition. Men det skønnes at være i hvert fald omkring 25 procent.

“Flere har sikkert set husmurene i for eksempel New York med de karakteristiske airconditionanlæg ud for mange vinduer. Det har vi ikke i København, og det er heller ikke nødvendigt,” siger Flemming Birck Pedersen, chef for Fjernkøling i HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyning.

I mange byer fører større behov for aircondition til et højere elforbrug og dermed øget CO2-udledning. Desuden kan traditionelle el-drevne og individuelle køleanlæg være dyre i drift, larme og optage plads, lyder det fra HOFOR.

Gratis vand til køling
Forsyningsselskabet udnytter, at landets hovedstad er en kystby og har skabt et miljøvenligt fjernkølingssystem som benytter det kolde havvand til at køle erhvervsbygninger og offentlige ejendomme.

“Vi pumper koldt vand fra Københavns Havn ind i HOFOR’s to store kølecentraler. Vi bruger kulden fra havvandet til at køle nogle store rør med vand i, som så sendes ud som køling til store offentlige- eller erhvervsbygninger, herunder flere af byens hoteller. Havvandet sendes bagefter ud i havnen,” siger Flemming Birck Pedersen.

Scandic bruger vandkøling
Denne sommer er 4.000 af Københavns cirka 21.000 hotelværelser blevet kølet ned med hjælp fra havvandet. En stor del er værelser på Scandic-hotellerne.

“Scandic har i 25 år arbejdet med bæredygtighed. Vi ser samarbejdet med HOFOR om fjernkøling som et bidrag til at nedsætte vores CO2-forbrug. Videre har fjernkøling den gevinst, at vi, i stedet for støjende maskiner, kan have solceller på hotellernes tagflader, hvilket kan reducere vores elforbrug,” siger Tage Holck, Scandics tekniske direktør i Danmark.

Køling via rør i undergrunden
Fjernkølingsteknologien minder om fjernvarme, den er miljøvenlig, da den ikke udleder særlig meget CO2. Der bruges nærmest kun strøm til at pumpe vandet rundt, oplyser HOFOR.

“Vi plejer at sige, at når en ejendom tilsluttes fjernkøling, kan det give en reduktion i CO2-udledningen på op til 70 procent i forhold til el-drevne køleanlæg. Og da havvandet reducerer behovet for elektricitet markant, kan det give ejendommene en økonomisk besparelse i forhold til el-drevne anlæg på op til 40 procent,” siger Flemming Birck Pedersen fra HOFOR.

De foreløbig 20 kilometer rør til fjernkøling ligger op til 15 meter under jorden, så der ikke skal sidde kølemaskiner på bygningernes husmure eller tage. Så kan tagene i stedet bruges til solceller eller tagterrasser.

HOFOR forsyner erhvervsbygninger og offentlige ejendomme med fjernkøling i København. Blandt kunderne er Statens Museum for Kunst, Rigshospitalet, Magasin, Industriens Hus samt hoteller, restauranter og supermarkeder.

Relaterede artikler:

Hotelkæde har aircondition i alle nye hoteller

400 til grand opening for nyt 5-stjernet hotel

7’eren: Krydstogtselskaber renser selv luften