- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Høj moms forværrer hotellernes konkurrenceevne

HORESTA-formand Jens Zimmer Christensen opfordrer politikerne til at lade sig inspirere af vores nabolande, der midlertidigt har sænket hotelmomsen. Konkurrenceevnen for danske hoteller svækkes.

Et problem kommer sjældent alene. Det må hotel- og restaurationsbranchen i Danmark sande, da det ikke alene er coronakrisens virkninger og herunder seksdagesreglen, der hæmmer de internationale turisters tilgængelighed til Danmark.

Branchen kæmper også med Europas højeste hotelmoms samt en restaurantmoms, der også ligger helt i toppen i forhold til andre EU-lande.

Det får brancheforeningen HORESTA til at råbe vagt i gevær. Seksdagesreglen har fået færre turister til at besøge Danmark, og det kan mærkes på de danske hoteller, der kæmper med lav belægning. De turister, som alligevel har valgt at komme til Danmark, får samtidig et noget dyrere ophold end i vores nabolande på grund af den høje moms.

”Danmark har altid haft et højt momstryk, hvilket har stillet vores turismeerhverv i en utrolig vanskelig konkurrencesituation. Det er kun blevet forværret under denne krise, da mange af landene omkring os har sænket momsen for at redde arbejdspladserne i både deres hotel- og restaurantvirksomheder. Der er ingen tvivl om, at vi kigger ind i en ny virkelighed, hvor landene omkring os fintuner deres erhverv, og hvor branchen her i landet skal forsøge at følge med i et Formel 1-ræs, mens vi kører i en familiebil,” siger Jens Zimmer Christensen, der er formand for HORESTA.

Oversigt over hotelmoms i Danmarks nærmarkeder. (Kilde: HORESTA)

Efterlyser lavere og differentieret moms
HORESTA-formanden opfordrer endnu engang politikerne til at se på og lade sig inspirere af, hvordan man hjælper turisme- oplevelseserhvervene i nabolandene. I Norge har man allerede sænket hotelmomsen fra 12 til seks procent frem til og med oktober, mens Tyskland har sænket restauranternes moms fra syv til fem procent fra juli.

Udover at den danske hotel- og restaurantmoms også før coronakrisen var i den høje ende, så har lande som Storbritannien, Tjekkiet og Belgien også valgt at sænke momsen for enten hoteller eller restauranter for at få gang i hjulene igen. Derimod er der ingen hjælp at hente til det danske hotelerhverv, der er blevet ramt tidligt og hårdt af de mange restriktioner i Danmark og udlandet.

I Danmark er momssatsen på 25 procent på både hoteller og restauranter, og Danmark er herudover det eneste land, som fastholder den samme momssats på hotelaktiviteter, som på alle andre køb af varer og serviceydelser, hvor man i andre lande oplever en differentieret moms.

Desperat branche
Efterhånden som sommeren går, breder desperationen sig i hele branchen. Koncernchef Allan Agerholm fra BC Hospitality Group langer i den anledning ud efter regeringen.

“Mens regeringen ligger i hængekøjen og verdens dyreste offentlige administration, herunder Skatteministeriet, påstår, at det tager mindst et år at indføre, så har alle omkringliggende lande nu lavere hotelmoms end Danmark, og flere lande har allerede endnu lavere hotelmoms som coronastøtte. Nu må I simpelthen trække i arbejdstøjet og hjælpe os,” lyder det på et LinkedIn-opslag.

Regeringens ministre har hidtil afvist at kommentere de aktuelle udfordringer under dække af sommerferieafholdelse.

 

Relaterede artikler:

Horesta har flere ekstra ønsker til genstartspakken

Horesta klar med ønsker til hjælpepakke fra ministre

Horesta til minister: kig nu på dansk skat og moms