Den danske hotel- og restaurationsbranche er hårdt spændt for under coronakrisen og har brug for mere hjælp, lyder det fra brancheforeningen Horesta. Her et det spaafdelingen i et af de nyeste hoteller i Jylland, Steigenberger Alsik Hotel & Spa i Sønderborg. PR-foto.

Horesta har flere ekstra ønsker til genstartspakken

Hurtigere frigivelse af feriepenge, flere midler til international markedsføring af Danmark og en sommerpakke til turisterhvervet. Det er blandt Horestas ønsker til forbedringer af den nye pakke.

Regeringen og en række af Folketingets partier blev i nat enige om et nyt initiativ til at sætte gang i dansk økonomi.

”Flere initiativer i aftalen vil understøtte omsætningen i vores erhverv. Det gælder særligt frigivelsen af feriepenge, som dog kræver, at danskerne viser samfundssind og rent faktisk bruger pengene på ferie og oplevelser i Danmark”, siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, i en pressemeddelelse. Horesta er brancheforening for størstedelen af den danske hotel-, restaurations- og turismebranche.

I pressemeddelelsen glæder Horesta-direktøren sig også over, at kompensationspakken for faste omkostninger for dele af det danske turismeerhverv forlænges til 31. august og nu er ændret til at understøtte genopbygning af omsætning – frem for nedlukning.

”Den nye kompensationsordning vil hjælpe virksomheder som kæmper for overlevelse som følge af forbud mod at holde åbent, forsamlingsforbuddet samt lukkede grænser. Når det er sagt, er uklarhed om aftalens indhold på en række punkter helt afgørende for, hvorvidt kompensationsordningen vil virke tilstrækkelig effektivt for de virksomheder, der har allermest brug for det,” siger Katia K. Østergaard.

Brug for initiativer til supplere indholdet
Horesta efterlyser samtidig mere målrettede initiativer, som kan sætte gang i turisme- og oplevelsesøkonomien her og nu.

”Erhvervet har været stort set uden omsætning i flere måneder, og mange virksomheder vil være det i mange måneder endnu. Vi lever fortsat med skrappe restriktioner og stort set lukkede grænser. Derfor er der brug for initiativer, som kan supplere indholdet af nattens forlig og hjælpe med at holde hånden under virksomhederne og de danske arbejdspladser. Præcis som regeringen har lovet,” siger Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Feriepengene bliver først frigivet i efteråret, hvor højsæsonen er forbi, og risikoen er jo, at de bliver sparet op til næste års udlandsferie. Det redder ikke arbejdspladser i det danske turisterhverv. Derfor efterlyser vi mere effektive og hurtigere virkende initiativer, som kan understøtte hotel-, restaurant- og oplevelseserhvervet.”

Horesta efterlyser initiativer målrettet erhvervsturismen, der årligt skaber omsætning for 26 milliarder kroner i Danmark. Hotelerhvervets omsætning er i øjeblikket på 10 og 20 procent af det normale, mens restauranterhvervets omsætning ligger på cirka 50 procent.

Horesta har tidligere foreslået et oplevelsesfradrag, fuldt fradrag for erhvervskøb af hotel- og restaurantydelser samt en midlertidig nedsættelse af momsen på køb i turisme- og oplevelsesøkonomien, så Danmark kan konkurrere med lande som Norge og Tyskland, der netop har sænket deres momssatser.

Derudover er det helt afgørende, at Danmark følger EU-kommissionens anbefalinger om at åbne grænserne og straks fjerne restriktionerne om mindst seks bookede overnatninger, lyder det fra Horesta.

Her er link til den nye sommerpakke.

Relaterede artikler:

Begrænset tilfredshed med sommerpakken

Horesta-medlemmer kan ikke bruge grænseåbning

Nu kan 500 mødes på hoteller og kongrescentre