- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Horesta: massefyringer uden nye hjælpepakker

”Situationen er mere end alvorlig i dansk turisme. Den kommende tid afgør, hvor mange der mister jobbet. Vi appellerer om hjælp til det erhverv, der er ramt hårdest og vil være det længst,” lyder nødråbfra Horestas formand.

Store dele af dansk turisme har stadig brug for hjælp efter regeringen og Folketinget i marts stod for en resolut nedlukning af landet, der også indebar tvangslukning af store dele af turisme- og oplevelseserhvervet. Samtidig kom der vigtige hjælpepakker, der har været medvirkende til at sikre virksomhedernes overlevelse og bevare mange tusinde danske arbejdspladser. Indtil nu.

Sådan lyder indledningen til et nyt nødråb fra Horesta på vegne af brancheforeningens mange medlemmer indenfor hoteller, restaurationer og andre aktører i turismebranchen.

I et indlæg i Børsen i dag, der også kan ses på Horestas hjemmeside, skriver Horestas bestyrelsesformand, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen, blandt andet:

”For selvom sæsonmedarbejdere ikke er hyret, og der ingen timer er til timelønnede, og hver ottende medarbejder i erhvervet allerede er opsagt, så bliver det først rigtig voldsomt, hvis den rette hjælp ikke gives nu og fremover. Mange flere jobs er i fare.”

Jens Zimmer Christensen peger også på, at før sommer blev en udfasning af hjælpepakkerne aftalt, og her var grundlaget knyttet til en genåbning i fase 4.

”Nu er yderligere genåbning udskudt, og mange af de omsætningsbegrænsende restriktioner fastholdt. Det hæmmer virksomhedernes mulighed for at skabe vækst og dermed en rentabel forretning,” skriver Jens Zimmer Christensen og tilføjer:

”Således var udfasningen af hjælpen forbundet med en række bristede forudsætninger og en virkelighed, som ikke findes på nuværende tidspunkt. Derfor er det tvingende nødvendigt, at politikerne sikrer, at hvis restriktionerne skal fortsætte, skal tilstrækkelig støtte følge med.”

Mange må afskediges når kompensationspakkerne udløber
Store dele af erhvervet har stadig hjemsendte medarbejdere, og rigtig mange af dem må afskediges, når kompensationspakkerne udløber.

Restauranter og mødevirksomheder kan ikke holde de normale arrangementer på grund af kvadratmeterkravet, og event-, messe- samt konferencesteder mister milliarder i omsætning grundet forsamlingsforbuddet, noterer Horesta-formanden.

”Det er restriktioner, der kommer oven i et ændret rejsemønster og en ændret adfærd som følge af COVID19. Konsekvenserne af krisen er uoverskuelige for dansk turisme- og oplevelseserhverv, for selvom dansk eksport faldt med otte procent i første halvår, så er det intet imod de 2/3, turismeeksporten blev banket ned med,” lyder det fra Jens Zimmer Christensen, der fortsætter:

”I turisme- og oplevelseserhvervet har vi lyttet til de politiske meldinger om, at man vil holde hånden under virksomhederne og arbejdspladserne.

Virksomhederne har navigeret efter, at med restriktioner, der ødelægger forretningen, vil der også være en økonomisk håndsrækning fra staten.

Med udsigten til fortsatte restriktioner i efteråret, så har det lange udsigter, før vi igen kan forvente en efterspørgsel, som vi kan overleve på.”

Pengekassen er tom
Rigtig mange virksomheder har gjort alt, hvad de kan for at følge statsministerens appel om at holde igen med afskedigelser. Derfor har rigtig mange været hjemsendt på lønkompensation, hvor virksomhederne har betalt en væsentlig del af lønnen. Og virksomhederne har gennem mange måneder nu oparbejdet en betragtelig gæld. Men det har desværre en udløbsdato – for på et tidspunkt er kassen tom, lyder budskabet fra Horestas formand.

Jens Zimmer Christensen fortsætter: ”Behovet for hjælp har ikke været større. Den kommende tid bliver afgørende for, hvor mange der mister jobbet i erhvervet.

Men antallet kan begrænses, hvis den rette hjælp gives. Her er både visheden og tiden afgørende. Vi må derfor på det kraftigste appellere til, at tilstrækkelig hjælp sikres til det erhverv, der er ramt først, hårdest og vil være det i længst tid.”

Relaterede artikler:

Scandic: Fyringer rammer alle medarbejdergrupper

Høj moms forværrer hotellernes konkurrenceevne

Horesta: drop bookingplatforme