- STANDBY.DK - https://standby.dk -

HORESTA til Folketinget: Kom med plan for genåbning

I dag åbner det nye folketingsår. ”Men hvornår kan hotel-, restaurant- og turisterhvervet genåbne? Og hvad er planen indtil da,” spørger HORESTA i åbent brev til folketingsmedlemmerne.

”Vores erhverv har brug for at vide, hvor længe vi skal leve med de skrappe restriktioner. Lige nu kører vi ud ad en landevej med bind for øjnene, som gør det umuligt at drive vores forretning og planlægge noget som helst,” siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA, og fortsætter:

”Vi beder Folketinget om en klar plan for, hvornår vi igen kan begynde at åbne, og hvad der skal til for, at restriktionerne fjernes. Det er kun rimeligt, at vi ved, hvad vi skal forholde os til.”

Kirsten Munch understreger, at hotel-, restaurant- og turisterhvervet har vist samfundssind, siden coronakrisen brød ud i Danmark – blandt andet ved at hjemsende medarbejdere med tab, fordi virksomhederne trods lønkompensation skulle betale en del af lønnen. Håbet var dengang, at erhvervet i løbet af nogle måneder kunne komme tilbage på sporet, og at medarbejderne kunne hentes tilbage.

Siden er mange blevet opsagt, blandt andet fordi nye restriktioner i august har fået virksomheder, offentlige myndigheder og privatpersoner til at aflyse hotelophold, restaurantbesøg, møder, kurser og konferencer. Dette skete samtidig med, at hjælpepakkerne blev udfaset, påpeger HORESTA i en pressemeddelelsen.

”Vi kører på syvende måned og bliver fortsat underlagt flere og flere restriktioner, mens hjælpen bliver mindre og mindre. Vi efterlyser en plan, der fortæller, hvilke kriterier, der udløser restriktioner og særligt hvilke kriterier, der fjerner dem igen – og ikke mindst hvem der står med regningen i sidste ende,” siger Kirsten Munch.

Åbent brev til Christiansborg
HORESTA har sendt dette åbne brev til politikerne på Christiansborg i forbindelse med starten af det nye folketingsår:

”Kære Christiansborg,

Tirsdag åbner Folketinget, men hvornår åbner vi? Og hvad er planen indtil da?

Selvom nogle af disse spørgsmål er svære at svare på, er vi nødt til tage snakken. Arbejdspladser og virksomheders overlevelse afhænger af det.

For mens vi glæder os over, at mange erhverv er på vej tilbage efter corona-pandemien, kan vi blot konstatere, at turisme- og oplevelseserhvervet stadig står midt i den største krise nogensinde.

På mange måder er krisen værre end i foråret, for håbet om bedre tider er væk hos forbrugerne, og kunderne aflyser mere og længere ud i fremtiden.

Vores erhverv har brug for at vide, hvor længe vi skal leve med skrappe restriktioner – hvorvidt nattelivet skal være lukket, til der kommer en vaccine, om anbefalinger fra sundhedsmyndigheder betyder, at det er slut med møder, konferencer og børnenes lejrskoler, og hvorvidt vi langt ud i fremtiden skal vænne os til ikke at få mulighed for at skabe den perfekte ramme for brylluppet, fødselsdagen eller turisternes ferie.

Usikkerheden er lammende
Vi ved, at vores grundlæggende forretningsbetingelser er ændrede. Fokus på hygiejne, afstand og sprit er mangedoblet. Og vi er mere end klar til at byde gæsterne velkomne under nye præmisser.

Men usikkerheden er lammende – både for os og vores gæster. Giv os en plan, der rækker længere frem og giver ro i maven. Fortæl os, hvad der skal til, før vi kan åbne på rimelige betingelser igen.

Kommuniker klart og entydigt til danskerne om, at det er trygt at gå ud. Og giv os en kompensation, der modsvarer de meget store tab, som restriktionerne har skabt for os.

Vi har siden foråret udvist samfundssind og spillet med i kampen mod corona. Vi har fundet løsninger på, hvordan vi kan minimere smitten og skabe trygge rammer for vores gæster. Vi er klar til at fortsætte kampen med smitten. For vi er i højere grad en del af løsningen end en del af problemet,” står der i det åbne brev til Folketinget fra HORESTA.

Relaterede artikler:

Hoteller og restauranter mistede milliardomsætning

Hver femte har mistet sit job i hotelbranchen

Ny kompensationspakke forhindrer ikke nye fyringer