Af de i alt 356.000 beskæftigede på tværs af brancher der var været hjemsendt med lønkompensation fra 11. marts til ultimo august, var de 59.000 i hotel- og restaurantbranchen. Arkivpressefoto fra Vingsted Hotel og Konferencecenter.

Hver femte har mistet sit job i hotelbranchen

I årets andet kvartal mistede 28.000 af de beskæftigede i hotel- og restaurationsbranchen deres arbejde, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Hotel- og restauranterhvervet har i årevis været blandt de stærkeste jobskabere på hele det danske arbejdsmarked. Nu er der kommet tal for foråret af 2020, og de viser et helt andet billede på grund af COVID-19. Et billede af et erhverv i knæ.

Det skriver HORESTA i sit nyhedsbrev.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hoteller og restauranter oplevede et stort fald i både antal beskæftigede og præsterede arbejdstimer i årets andet kvartal.

Antallet af præsterede arbejdstimer i hotel- og restauranterhvervet faldt 42 procent i perioden fra april til juni sammenlignet med 2019. Nedgangen i antal beskæftigede i branchen var på 21 procent, svarende til 28.000 personer, skriver HORESTA.

”Tallene taler deres tydelige sprog. Tvangslukning af virksomheder, restriktioner og så videre fjerner forretningsgrundlaget for mange af erhvervets virksomheder, og det gik ud over både omsætningen og medarbejderstaben,” siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA.

Tusindvis hjemsendt med nu afskaffede hjælpepakker
Det procentvise fald i beskæftigelse var mindre end i timetallet, hvilket skyldes, at mange af erhvervets medarbejdere har været hjemsendt med lønkompensation. Dermed har de stadig været tilknyttet deres arbejdsplads og branche, men har haft få eller ingen reelle arbejdstimer i løbet af kvartalet.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at på tværs af alle erhverv er de præsterede arbejdstimer gået ned med knapt 7 procent i andet kvartal af 2020.

Hotel- og restaurantbranchen er uden sammenligning det hårdest ramte erhverv efterfulgt af Kultur og fritid (-27 procent) og Transport (-14 procent), oplyser nyhedsbrevet fra HORESTA.

I alt har 356.000 beskæftigede på tværs af brancher været hjemsendt med lønkompensation i perioden fra 11. marts til ultimo august, heraf 59.000 i hotel- og restaurantbranchen.

Relaterede artikler:

HORESTA advarer restaurationsbranchen

Danske hoteller har mistet hver anden overnatning

Brancheforeninger frygter “en bølge af konkurser og afskedigelser”