- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Konkursbo kræver millionerstatning fra rejsebureau

Tidligere direktører i Tyrkiet Eksperten bør betale 3 millioner kroner efter den dyreste rejsebureaukonkurs i nyere tid. Krakket kostede Rejsegarantifonden 18,6 millioner kroner. Sagen har netop været for retten.

Stifteren af og to tidligere direktører for Tyrkiet Eksperten bør samlet betale tre millioner kroner i erstatning til konkursboet efter det danske charterrejsebureau. Det var i hvert fald kravet fra konkursboets kurator, advokatfirmaet Bech-Bruun, der i denne uge på vegne af Rejsegarantifonden førte sagen i Lyngby Ret mod ”Tyrkiet Eksperten ApS under konkurs.”

Beløbet fordeles mellem grundlægger af Tyrkiet Eksperten, Gündüz Dogusoy, tidligere direktør Fer Cellek og  Gündüz Dogusoys hustru, Fatma Zeynep Dogusoy. Hun var registreret som direktør for Tyrkiet Eksperten ved konkursen i oktober 2013. Både Gündüz Dogusoy og Fatma Zeynep Dogusoy var til stede i Lyngby Ret.

Konkursen i Tyrkiet Eksperten endte med at koste Rejsegarantifonden 18,6 millioner kroner – og de tre tidligere direktører er medansvarlig, mener Rejsegarantifonden. Udgifterne i forbindelsen med konkursen i 2013 var navnlig til at flyve knap 2.000 rejsende hjem fra Tyrkiet til Danmark samt tilbagebetaling til kunder, der havde købt og forudbetalt kommende rejser med Tyrkiet Eksperten.

Ønsker dom med signalværdi
I 2015 meddelte Rejsegarantifonden, at man ville stævne de tre hovedpersoner i sagen om konkursen hos Tyrkiet Eksperten. I den forbindelse sagde fondens administrerende direktør, Birgitte Fjeldhoff, i april 2015 til standby.dk:

”Vi får måske ikke noget ud af at hive dem i retten. De vil sige, at de ikke har midler til at tilbagebetale 30 millioner kroner (vurderingen i 2015, red). Men får vi medhold, vil dommen have klar signalværdi: Rejsegarantifonden vil ikke acceptere et så stort tab – uden det får konsekvenser for de ansvarlige. Vi vil forfølge de ansvarlige.”

Største arrangør af rejser til Tyrkiet
Sagen mod Tyrkiet Eksperten blev i denne uge behandlet ved Lyngby Ret onsdag og fredag som ”Borgerlig sag, Almindelig civil sag/betalingspåkrav.” Her krævede sagsøgeren, advokatfirmaet Bech-Bruun på vegne af Rejsegarantifonden, at de tre skal betale millionerstatningen for deres medansvar. Tyrkiet Eksperten var ved sin konkurs med omkring 120.000 årlige rejsende Danmarks femte største charterbureau.

I sine afsluttende bemærkninger sagde advokat Rasmus Paus Torp fra advokatfirmaet Bech-Bruun i fredags blandt andet:

”De tre sagsøgte handlede ansvarspådragende. Der blev uden dokumenterbar baggrund meget systematisk overført betydelige summer på daglig basis til et selskab i Tyrkiet, der var personligt kontrolleret af Gündüz Dogusoy. Dermed blev pengekassen hos Tyrkiet Eksperten i Danmark tømt, så der ikke var noget kapitalberedskab til de løbende forpligtigelser.”

Rasmus Paus Torp betegnede pengeoverførslerne fra Danmark til Tyrkiet som ”ulovlige aktionærlån” og at den daværende ledelse af Tyrkiet Eksperten har pligt til at erstatte beløbet.

Advokaten sagde også, at regnskaberne hos Tyrkiet Eksperten i Danmark ikke havde det krævede match mellem bookinger og bogføringer ligesom der ikke var nogen brugbare budgetter og regnskaber.

Udover de 18,6 millioner kroner, som konkursen i Tyrkiet Eksperten endte med at koste Rejsegarantifonden, var der også et beløb på 7,5 millioner kroner som bureauet havde stillet i garanti overfor fonden.

”Spandevis af penge”
Gennem fire en halv måned fra juli til oktober 2013 sendte Tyrkiet Eksperten ”spandevis af penge til Tyrkiet,” sagde kurator-advokaten og nævnte at beløbet samlet var omkring 32 millioner kroner. Rasmus Paus Torp sagde også, at forsvaret for de sagsøgte under retssagen ikke havde fremlagt beviser for behovet for, at penge blev overført fra Danmark til Tyrkiet.

Advokaten tilføjede, at konkursen i Tyrkiet Eksperten kom efter danske Jet Time havde opsagt sin kontrakt ”som følge af manglende betalingsvedligeholdelse.” I stedet begyndte Tyrkiet Eksperten at bruge det tyrkiske flyselskab Onur Air, men da dette også stoppede med at flyve for rejsebureauet, kom konkursen.

Indtil udgangen af september 2013 var tyrkiske Fer Cellek registeret som direktør for Tyrkiet Eksperten i Danmark. Men da han trak sig blev Gündüz Dogusoys hustru, Fatma Zeynep Dogusoy, fra 1. oktober registreret som ny direktør.

”Hun havde også været direktør fra 2002-08 og burde have indset, at der ikke var tale om forsvarlige overførsler til hendes mands selskab i Tyrkiet,” sagde Rasmus Paus Torp.

Ønskede frifindelse
Advokat Peter Hallgren fra Fair Advokater Hallgren, der repræsenterede ægteparret Dogusoy, ønskede at retten frifandt ægteparret. Han sagde i sine afsluttende bemærkninger, at Tyrkiet Eksperten havde været ægteparret Dogusoys ”livsværk gennem 18 år.”

Han synes navnlig at kravet mod Fatma Zeynep Dogusoy var for højt i betragtning af, at hun kun nåede at være registeret som direktør for Tyrkiet Eksperten i 13 dage i oktober 2013 inden konkursdekretet.

Advokat Peter Hallgren forklarede konkursen i Tyrkiet Eksperten med en række forhold som bureauet ikke kunne styre. Disse var blandt andet uroligheder i Egypten, som Tyrkiet Eksperten også havde som rejsemål, samt en meget varm sommer i Danmark i 2013, der reducerede efterspørgslen af rejser til for eksempel Tyrkiet.

”Og Gündüz Dogusoy puttede ikke pengene i egen lomme, han stjal ikke af kassen. Pengekassen var tom, fordi pengene var brugt til forudbetalinger af blandt andet hoteller,” sagde advokaten og afviste, at der var tale om ulovlige aktionærlån.

Advokat Peter Hallgren medgav, at Tyrkiet Eksperten ikke havde ”store forkromede budgetter liggende,” men at ægteparret havde gjort, hvad der stod i deres magt for at redde hvad der reddes kunne.”

Byretsdommen fra Lyngby Ret afsiges senest den 13. april kl. 13. Begge parter kan appellere til Østre Landsret

Relaterede artikler:

Ansvarlige for rekordkonkurs skal dømmes

Rejsegarantifonden må ikke oplyse om politianmeldelser

Ny lov kan ruinere rejsebureauer