TURISME: Nye regler om behandling af persondata betyder, at Rejsegarantifonden ikke mere må sende pressemeddelelser om politianmeldte rejsebureauer.
Rejsegarantifonden politianmelder i snit en dansk rejsearrangør en gang eller to i kvartalet. Når politianmeldelsen er afgivet, har fonden hidtil udsendt en pressemeddelelse om det, hvor der blandt andet oplyses navnet på den anmeldte rejsearrangør med adresse og CVR-nummer – samt begrundelsen for politianmeldelsen.
Fonden politianmelder først en rejsearrangør, efter arrangøren har fået en eller flere henvendelser om at rette ind. En politianmeldelse fra fonden kan for eksempel skyldes, at en rejsearrangør på sin hjemmeside oplyser, at man er registreret i Rejsegarantifonden uden at være det – eller forsætter med at sælge pakkerejser, selv om fonden har meddelt arrangøren, at det er i strid med rejsegarantifondsloven.
Men disse pressemeddelelser vil ikke mere blive udsendt fra Rejsegarantifonden, oplyser fondens direktør, advokat Birgitte Fjeldhoff, til standby.dk
”Reglerne om persondatabeskyttelse betyder, at vi ikke mere må udsende pressemeddelelser om rejsearrangører, vi har politianmeldt – heller ikke selv om det drejer sig om rejsearrangører, der drives i selskabsform,” siger hun.
”Begrundelsen er, at Rejsegarantifonden som myndighed ikke må have et såkaldt advarselsregister og for eksempel skrive på vores hjemmeside, hvem vi har politianmeldt. Derfor har vi allerede fjernet tidligere pressemeddelelser om dette fra vores hjemmeside.”
Birgitte Fjeldhoff siger, at risikoen for offentliggørelse af at være blevet politianmeldt som rejsearrangør, der ikke overholder gældende lovgivning, har haft en ‘god præventiv virkning’.
Vil fortsat politianmelde
Rejsegarantifonden vil fortsætte med at politianmelde rejsearrangører, der overtræder lovgivningen, men det vil altså ikke længere blive offentliggjort. Fonden finder blandt andet frem til sine sager på dette område via egne informationer. Men informationer til fonden kommer også via henvendelser fra rejsearrangører, der overholder gældende lovgivning, og som kan være forarget over, at en konkurrent kører på frihjul – eller fra rejsearrangørens kunder, der er utilfredse med arrangørens produkt eller service.
”Vi vil stadig i vores årsberetning skrive, at vi har politianmeldt X antal rejsearrangører – men ikke hvem de er. Det vil vi gøre i håb om en vis præventiv effekt og for at vise dem, der kommer med informationer til os om noget tvivlsomt, at vi tager deres henvendelse alvorligt,” siger Birgitte Fjeldhoff.
Bøder på op til 20.000 kroner
Når politiet har efterforsket anmeldelserne fra Rejsegarantifonden resulterer det typisk i bøder til den pågældende rejsearrangør på fra 5.000 til 20.000 kroner.
I alt har Rejsegarantifonden registreret cirka 625 rejsearrangører – under hver fjerde er under skærpet opsyn; det betyder blandt andet, at fonden kan stille forhøjet krav til garantistillelse og for eksempel kræve månedlige regnskaber.
Det er med få undtagelser lovpligtigt for en rejsearrangør, der udbyder rejser på det danske marked, at være registreret i Rejsegarantifonden.
Også forbud til Pakkerejse-Ankenævnet
Datatilsynet har også meddelt Pakkerejse-Ankenævnet, at det i fremtidige kendelser ikke mere må offentliggøre navnet på det anklagede bureau eller rejsearrangør. Det har hele tiden være forbudt at offentliggøre klagerens navn, ligesom et enkeltpersonejet rejsebureau heller ikke må have navn med på den udsendte kendelse (læs mere om dette i linket herunder: Så gik tæppet ned)
Relaterede artikler: