- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Norden stiger til 80 Michelin-stjerner

Ved præsentationen af den 6. udgave af den nordiske hotel- og restaurantguide Michelin Guide Nordic Countries 2019 mandag aften i Musikhuset i Aarhus fik Norden tre nye restauranter med to Michelin-stjerner, mens fire restauranter hver fik deres første.

I den nye nordiske guider har tre restauranter med tre Michelin-stjerner, 10 restauranter to stjerner og 51 restauranter en stjerne.

2019-Guiden har tre nye restauranter med to Michelin-stjerner: Noma i København, Gastrologik i Stockholm og Koks på Færøerne. De fire restauranter, der nu hver har deres første Michelin-stjerne, er Alouette i København, Palace i Helsinki samt Fagn og Credo, begge fra Trondheim.

Mens Michelin sidste år uddelte 64 stjerner til nordiske restauranter, steg tallet i år til 80 – heraf er de 35 stjerner hos 28 restauranter i Danmark, der i sidste års guide havde 31 Michelin-stjerner på 26 restauranter. De to nye danske Michelin-restauranter er Noma og Alouette, begge i København.

De fire ekstra Michelin-stjerner til Danmark gik til Noma i København, der efter sin flytning til nye lokaler nu er tilbage med to stjerner; der var en ekstra stjerne til restaurant Koks udenfor Torshavn som dermed også har to stjerner – mens den eneste restaurant i Danmark med en ny Michelin-stjerne blev Alouette i København. Ellers beholdt de øvrige danske restauranter deres Michelin-stjerner fra sidste år. Danmarks fortsat eneste restaurant med de maksimale tre Michelin-stjerner er stadig Geranium i København.

I alt har 2019-guiden fra Michelin tre restauranter med tre stjerner, ti med to stjerner (heraf tre nye) og 51 restauranter med en stjerne (heraf fire nye).

Stjernestøv til Djursland
Efter stjernekategorierne kommer Bib Gourmand – Danmark fik i år to restauranter i denne kategori, Selma i København og Moment på Djursland. Der er i alt 34 nordiske Bib Gourmand-restauranter i 2019-guiden.

Generelt anbefaler Michelin-guiden de bedste steder at spise og overnatte på tværs af pris- og komfortniveauer. Først stjernerestauranterne, derefter Bib Gourmand restauranter og til sidst en lang række restauranter med Michelins tallerkensymbol (Michelin Plate) for deres gode madlavning.

Den første Michelin-guide kom i år 1900, udgivet af brødrene André og Édouard Michelin, der fremstillede bildæk. Guiden var henvendt til franske bilister – der var dengang under 3.000 privatbiler i Frankrig. Formålet med guiden var at få bilisterne til at køre mere og dermed øge efterspørgslen på biler og dermed også bildæk…

Relaterede artikler:

64 nordiske restauranter med Michelin-stjerner

Svenske Michelin-kokke serverer gratis mad i naturen

København til tops hos Lonely Planet