Michelin-figur ved indgangen til Københavns Rådhus mandag. (Foto: Anna Kron Boysen)

64 nordiske restauranter med Michelin-stjerner

Efter præsentationen i går af Michelin Nordic Guide 2018 har Sverige nu sin første restaurant med 3 stjerner. 52 af de 64 nordiske Michelin-restauranter er i Danmark eller Sverige.

De fem nordiske lande har i årets udgave af Michelin Nordic Guide nu tre restauranter med tre Michelin-stjerner, syv med to stjerner og 54 med hver én Michelin-stjerne.

Ifølge Michelin betyder en stjerne, at der er tale om en særdeles god restaurant i sin kategori, to stjerner signalerer fremragende kogekunst som er en omvej værd, mens de tre Michelin-stjerner betyder et exceptionelt køkken der i sig selv er en rejse værd.

Både restauranterne Geranium i København og Maaemo i Oslo beholdt deres tre Michelin-stjerner, og fik i år selskab i den fornemste række af restaurant Frantzėn i Stockholm.

De syv nordiske restauranter, der i går beholdt eller kom op på to Michelin-stjerner, er i Danmark restaurant AOC og Kadeau i København samt vestjyske Henne Kirkeby Kro. I Sverige har fire restauranter nu to Michelin-stjerner, nemlig Oaxen Krog i Stockholm, Vollmers i Malmø, Daniel Berlin i Tomelilla og Fäviken Magasinet i Järpen.

Danmark har efter præsentationen af Michelin Nordic Guide 2018 nu i alt 22 restauranter med hver en Michelin-stjerne, der kom to nye på årets liste, restaurant Jordnær i Gentofte og restaurant MeMu i Vejle.

Sverige har også 22 restauranter med hver én Michelin-stjerne, der kom i år tre nye svenske restauranter på denne liste: Aloë og Agrikultur, begge i Stockholm, samt restaurant Sav i Malmø.

Få Michelin-stjerner i Norge, Finland og Island
Norge har på den nye Michelin-liste kun fem restauranter med én Michelin-stjerne, Galt i Oslo er ny på den norske liste.

Finland har fem restauranter med hver én Michelin-stjerne, alle i Helsinki, hvor Restaurant Grön er ny på den finske liste.

Island må fortsat nøjes med en restaurant med en enkelt Michelin-stjerne, nemlig Dill i Reykjavik.

Den første Michelin-guide kom i år 1900, udgivet af brødrene André og Édouard Michelin, der fremstillede bildæk. Guiden var henvendt til franske bilister – der var dengang under 3.000 privatbiler i Frankrig. Formålet med guiden var at få bilisterne til at køre mere og dermed øge efterspørgslen på biler og dermed også bildæk…

Relaterede artikler:

Michelin-stjerne giver stor glæde i Vejle

Madturisme for milliarder

DFDS jagter sejlende Michelin-stjerne