- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Ny kompensationspakke forhindrer ikke nye fyringer

Folketingsflertal i ny aftale om udvidelse af eksisterende kompensationsordninger til blandt andet restauranter. ”Men aftalen forhindrer ikke nye krak og fyringer,” siger HORESTA og Dansk Erhverv.

Folketingets aftale fra søndag aften indebærer kompensation for faste omkostninger til barer, caféer, restauranter og så videre, der har fået indskrænket åbningstider som følge af stigende smittetal. De kan få kompensation, hvis de har haft en omsætningsnedgang på 30-35 procent. Erhvervsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at aftalen også indebærer kompensation til underleverandører samt 100 millioner kroner i yderligere økonomisk hjælp til branchen.

I en kommentar siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv: ”Det er vigtigt, at kompensationen når hurtigt frem. De nye lukkerestriktioner har ramt restauranter, barer og så videre hårdt, hvorfor det er godt med politisk aftale om udvidelse af kompensationsordningerne.

Men den nuværende kompensation kan ikke forhindre konkurser og tab af arbejdspladser. Det gælder virksomheder i hele oplevelsesøkonomien og rejsebranchen, både incoming og outgoing. Det er vigtigt at regeringen melder langsigtet ud,” siger Lars Ramme Nielsen.

I en pressemeddelelse siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv: ”Vi anerkender i lyset af de stigende smittetal, at der er behov for flere restriktioner. Men når smittetallene så går i den rigtige retning igen, skal restriktionerne naturligvis genbesøges. Desuden må regeringen følge situationen tæt, for det er ikke sikkert, at den nuværende kompensation kan række langt nok og forhindre konkurser og tab af arbejdspladser.”

HORESTA: Hjælpepakke dækker ikke det blødende sår
Aftalen om hjælp er et vigtigt første skridt, men det er ikke et tiltag, der redder alle ansatte i erhvervet, vurderer HORESTA.

”Vi får nu kompensation for en del af det tab, som den indskrænkede åbningstid medfører. Restaurantbranchen er den branche, der helt entydigt er ramt af flest restriktioner. Kvadratmeterkrav og afstandskrav har længe betydet, at branchen kun har haft 2/3 af en normal omsætning. Og med de seneste restriktioner ser vi massive aflysninger, når store fester aflyses, og danskerne bliver hjemme,” siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA.

Hun understreger, at det langt fra er alle virksomheder, der kan kompenseres, aftalen indeholder ikke en kompensation for udgifter til lønnen til medarbejderne, en af virksomhedernes største udgiftsposter.

Relaterede artikler:

”Uforståeligt at restauranterhvervet igen skal holde for”

Hver femte har mistet sit job i hotelbranchen

Mette Frederiksen: Begynder vi at rejse som før?