- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Nyt projekt lover bedre vilkår for dansk cykelturisme

Danmark skal have et "cykelknudepunktsnetværk," så cykelturister kan opdage danske seværdigheder og naturskønne områder i kommuner, der deltager i det nye tohjulede projekt.

2022 er både Cyklens år, og året hvor Tour de France starter i Danmark. Det er også året, hvor grundstenene lægges til Danmarks nye rekreative cykelknudepunktsnetværk.

Dansk Kyst- og Naturturisme har skabt dette projekt efter hollandsk forbillede for at skabe bedre vilkår for dansk cykelturisme og for at få cyklisterne endnu mere ud i den danske natur.

I en pressemeddelelse fra den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS oplyses det, at projektet udvikles af Dansk Kyst- og Naturturisme, NIRAS, Cyklistforbundet og hollandske specialister.

”De nye cykelknudepunkts­netværk vil markere et opgør med den traditionelle planlægning af cykelnetværk i Danmark. Fokus skal flyttes fra et rutebaseret netværk til et knudepunktsbaseret netværk. Det vil kræve en helt ny tilgang til planlægning og udpegning af ruter og knude­punkter. Desuden vil udvælgelsen af ruterne og knudepunkterne være baseret på data, så den viden, der allerede ligger om dansk friluftsliv i forskellige databaser, bliver bragt i spil for at lave det bedst mulige knudepunktsnetværk for cyklister,” oplyses det.

En række udvalgte kommuner
”De senere år er der kommet øget fokus på både natur og på Danmark som feriemål, så det er oplagt også at skabe bedre vilkår for cyklisterne. Det gælder også for dem på cykelferie,” siger Gunvor Riber Uggerhøj, projektleder for NIRAS.

Projektet, der har et samlet budget på små fire millioner kroner, kører fra nu og frem til november næste år i en række udvalgte kommuner. De tilkoblede kommuner er: Ringkøbing-Skjern, Varde, Tønder, Aabenraa, Haderslev, Sønderborg, Stevns, Vordingborg og Faxe Kommune.

NIRAS står for projektledelsen og det kommunale samarbejde. Cyklistforbundet bidrager med viden om dansk cykelkultur og et bredt netværk af lokalafdelinger.

”Vi har et bredt erfaringsgrundlag fra udvikling af cykelknudepunktsnetværk fra internationale projekter, kombineret med et indgående kendskab til Danmarks landskaber og dansk turisme og planlægning,” siger Gunvor Riber Uggerhøj fra NIROS og tilføjer:

”Vi lægger vægt på at sørge for, at strækningerne er sceniske, behagelige og trygge, samtidigt med at de giver mulighed for at nyde landskab og kulturhistorie. Desuden skal cyklisterne have adgang til sommerhusområder og overnatning, restaurationer og indkøbsmuligheder, samt museer og andre attraktioner.”

Projektet vil også fokusere på udfordringerne i Danmark med “usikre og usammenhængende cykelveje, dårlig skiltning og mangelfuld sammenkobling mellem centrale funktioner.”

Relaterede artikler:

Tour de France justerer fra 33 til 32 danske hoteller

Spansk nicherejsebureau rykker ind i Danmark

Nyt dansk netværk kombinerer cykling og hotel