- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Oplevelsesindustrien med i udvikling af coronapas

Det digitale coronapas skal være klar til maj og medvirke til gradvis genåbning af Danmark. De seks rådgivere til udviklingen af passet tæller direktørerne for Københavns Lufthavn og Tivoli.

Det digitale danske coronapas skal udvikles som en brugervenlig app, der kan dokumentere vaccinationsstatus og testsvar fra PCR-test og kviktest, samt immunitet ved tidligere smitte. Sundhedsdatastyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen udvikler appen i samarbejde med blandt andet erhvervs- og kulturliv, oplyser Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Målet er, at coronapasset skal bidrage til en gradvis, forsvarlig og hensigtsmæssig genåbning i Danmark. Løsningen udvikles i et partnerskab med erhvervs- og kulturlivet for at sikre, at det rammer den konkrete efterspørgsel.

Der er til arbejdet nedsat et rådgivningsorgan, et såkaldt advisory board, med repræsentanter fra Dataetisk Råd og Cybersikkerhedsrådet, samt repræsentanter for brugerne i erhvervs- og kulturlivet, som Dansk Industri og Dansk Erhverv har udpeget.

Duoen fra oplevelsesindustrien er de administrerende direktører for henholdsvis Københavns Lufthavn og Tivoli, Thomas Woldbye og Susanne Mørch Koch.

Skal matche krav fra EU
Det digitale danske coronapas skal matche de krav, der stilles i EU, samt være en sikker og genkendelig løsning for borgere og virksomheder, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

Regeringen oplyste i begyndelsen af februar, at den i samarbejde med erhvervsorganisationerne Dansk Industri og Dansk Erhverv vil udvikle det digitale coronapas.

Passet indeholder oplysninger om ejerens testresultater og vaccinationer, hvilket ventes at blive et vigtigt værktøj til genstart af rejser og større forsamlinger, f.eks. restaurantbesøg, koncerter og sportsarrangementer.

DRF: Frygter en masse forsinkelser
Et coronapas kræver ens standarder på tværs af landegrænser. Men det er nok lettere sagt end gjort, vurderer rejsebranchen, der dog udtrykker glæde over, at der endelig sker noget.

”For rejsebranchen er der også en international dimension. Derfor er det vigtigt, at coronapasset bliver internationalt anerkendt,” siger kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, Peter Krogsgaard, til Berlingske og suppleres af Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening:

”Jeg så meget gerne, at vi fik et coronapas – helst i går. Vi skal ikke længere frem end til maj, før det begynder at blive for sent. Jeg frygter, at vi kan ryge ind i en masse forsinkelser. Patientsikkerhed for eksempel. Alt muligt der gør, at så kunne det lige pludselig ikke blive i maj alligevel, og inden vi ser os om, er det blevet august. Men det er et meget vigtigt skridt, man er i gang med, og det er kun glædeligt,” siger Lars Thykier.

DRF-direktøren peger på, at det er vigtigt, at det i coronapasset oplyses, hvilken vaccine, man har fået. Om det er Sputnik, Pfizer, AstraZeneca eller en anden.

»Der er jo forskel på dem. Jeg kan garantere, at nogle myndigheder på et eller andet tidspunkt vil sige: “Nå, så du har fået sputnik-vaccinen. Den anerkender vi ikke. AstraZeneca heller ikke, for den har nogle problemer.”

Samtidig er Lars Thykier enig med Peter Krogsgaard i, at coronapasset skal være en i en international version. I første omgang måske i Europa.

Relaterede artikler:

EU-coronapas klar til sommer

DRF: Forsinkede vacciner kan lukke rejsebureauer

UM-direktør: ”Jeg tror det bliver en fasebaseret genåbning”

Israel ønsker rejsebobler til færdigvaccinerede lande