Der arbejdes for at få et coronapas klar så hurtigt som muligt. Det skal blandt andet hjælpe med genåbning af samfundet samt gøre det nemmere at kunne rejse igen. Foto: Sundhed.dk

EU-coronapas klar til sommer

EU’s fælles coronapas ventes klar i løbet af fire måneder, mens første fase af et dansk vaccinepas kommer i denne måned og den endelige version til maj. Rejsebureauforening er afventende.

Et digitalt coronapas, der giver danskerne mulighed for at dokumentere, at de er vaccineret mod coronavirus eller for nylig har fået en negativ test, er klart inden sommer.

Det siger finansminister Nicolai Wammen til TV2 News. Det digitale coronapas bliver en app-løsning på telefonen, som vil vise ens vaccinations- eller teststatus som en QR-kode, der kan scannes.

Og EU samt de enkelte medlemslande arbejder også for at få et coronapas klar. Det skal blandt andet have informationer om, hvilken coronavaccine, indehaveren har modtaget og hvornår færdigvaccineringen er sket.

Med et sådant vaccinepas, håber blandt andet rejsebranchen, vil det blive nemmere at rejse mellem åbne EU-lande samt for eksempel Storbritannien og Israel, der begge er langt fremme med at få vaccineret sine borgere. Passet kan for eksempel bruges til at give adgang til musikfestivaler og andre komsammener med mange mennesker. Det kan lavpraktisk også være adgang til en restaurant.

Endnu ikke færdigudviklet
Nyhedsbureauet Bloomberg skriver, at ifølge forventninger i EU-hovedkvarteret i Bruxelles, så går der tre til fire måneder, før et vaccinepas er færdigudviklet. Det viser i hvert fald et notat fra medlemslandene fra Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, som Bloomberg har set.

Nyhedsbureauet skriver også, at der ikke er 100 procent enighed mellem medlemslandene om indholdet i et vaccinepas. Lande med store turistøkonomier, som Grækenland, presser meget på for at få EU-vaccinepasset klart.

Det forudses, at turist-afhængige lande, i stedet for at vente på et EU-vaccinepas, kan indgå rejseboble-aftaler med lande, også uden for EU, der er tæt på at være færdig med at vaccinere sine befolkninger. Israel og Grækenland har for eksempel indgået en sådan aftale, der træder i kraft til foråret.

DRF: 2021 bliver et dårligt rejseår
Lars Thykier, administrerende direktør for Danmarks Rejsebureau Forening, siger til Berlingske, at han tror man skal benytte coronatest som adgangsbillet til at komme ud og rejse, indtil coronapasset er klart.

”Von der Leyen kom jo i mandags med noten og siger tre måneder – tidligst. Lur mig, om ikke selve passet, hvis det bliver et EU-pas, kommer lidt senere end 1. juli,” siger Lars Thykier.

På trods af det tror Lars Thykier, at det ikke vil redde rejseåret 2021 fra at blive et dårligt år. ”Jeg tror, at der er omkring 20 procent, som ikke kan vente med at komme afsted. Vi skal nok komme afsted, så hurtigt vi kan.”

Derudover forudser han, at der også er ”en stor gruppe af skeptikere, der lige venter og ser om naboen blev syg, da han eller hun rejste, før de selv vil rejse nogle steder, siger Lars Thykier til Berlingske.

”Første fase af coronapas lanceret”
Sådan lyder overskriften på nyheden fra Digitaliseringsstyrelsen. Den fortæller, at borgere nu kan se og printe et personligt coronapas på sundhed.dk – fra midten af marts lanceres løsningen også i MinSundhed-app’en.

Dansk Industri har siden efteråret talt for et digitalt coronapas. Og nu fortæller finansminister Nicolai Wammen, at den endelige version ligger klar til maj. Hos Dansk Industri er administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen glad for finansministerens melding.

”Vi skal tilbage til et liv og et samfund, hvor det er muligt at gå til koncert, i byen, i biografen og på festival. Vi skal have en reel genåbning af Danmark og verden, og vi skal benytte de værktøjer, der kan hjælpe til denne genåbning. Et coronapas, der indeholder oplysninger om test, vaccine og immunitet, er et vigtigt værktøj til denne genåbning,” siger Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industris administrerende direktør, til DI’s nyhedsbrev.

Lars Sandahl Sørensen tilføjer: ”Det kan bidrage til en tryg genåbning af landegrænserne og få virksomhedernes internationale aktiviteter og turismen tilbage på sporet. Også derfor bør passet indføres hurtigst muligt.”

Print personligt coronapas på sundhed.dk
I sin pressemeddelelse om første skridt for det danske coronapas, skriver Digitaliseringsstyrelsen blandt andet:

”Allerede nu kan borgere se og printe et personligt coronapas på sundhed.dk, og fra midten af marts lanceres løsningen også i MinSundhed-app’en. Inden sommer vil vi have en samlet digital løsning.”

Coronapasset skal bidrage til en gradvis, forsvarlig og hensigtsmæssig genåbning i Danmark.

Den samlede digitale løsning planlægges færdiggjort i løbet af maj. Derudover er det et vigtigt fokusområde at sikre, at der er sammenhæng mellem den danske løsning og for eksempel en fælles EU-tilgang, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

Relaterede artikler:

Koncernchef: Vacciner afgørende for rejser

Kroatien vil ikke kræve coronapas

DRF: Snarligt coronapas vil hjælpe rejsebranchen