- STANDBY.DK - https://standby.dk -

DRF og HORESTA: Vi trak atter det korteste strå

”Det er nu helt nødvendigt at branchen får langt bedre støtte,” siger Danmarks Rejsebureau Forening efter fredagens pressemøde. HORESTA: Nyt slag til turisme- og oplevelseserhvervet

Med Udenrigsministeriets melding om at lukke Danmarks grænser for ind- og udrejse, trak rejsebureaubranchen atter det korteste strå i Regeringens coronahåndtering.

Det konstaterer Danmarks Rejsebureau Forening i en pressemeddelelse efter fredagens pressemøde.

Med dagens grænselukning, et ”rødt” verdenskort og dermed fuld stop for rejser uanset art, er rejsebranchen endegyldigt blevet tvangslukket. Det kan derfor ikke længere være til debat, om branchen skal hjælpes eller ej, hvis de allersidste stumper skal reddes. I næsten et år har rejsebureauerne næsten ikke haft nogen omsætning, og hjælpepakkerne til rejsebranchen har ikke kunnet dække det mest nødvendige, da de stort set kun har bestået af lån og ikke decideret støtte, skriver DRF i sin pressemeddelelse og tilføjer:

”Det er derfor sidste udkald nu for en brugbar støttepakke hvis rejsebranchen skal overleve.”

Når verden er lukket, er rejsebranchen også lukket
”Situation i dag er sådan set meget enkel. Rejsebureauerne har kæmpet i næsten et år nu uden nogen omsætning og uden nogen reel hjælp fra den regering, der ellers lovede at holde hånden under os. Det er desværre ikke sket, så med mindre regeringens har et udtalt ønske om at komme af med os, så er det altså nu, vi skal have den støtte, vi er blevet lovet,” siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Støtten skal derfor udmønte sig i fuld lønkompensation og fuld dækning på faste omkostninger. Og der skal ikke være forsinkelse på udbetalingerne af støtten. Rejsebranchen har ikke modtaget støtte siden august. Støtten skal derfor komme med det samme, lyder det fra DRF.

”Jeg hører stadig, at rejsebranchen jo allerede har fået så meget støtte i de første måneder af pandemien. Det er dygtigt kommunikeret af dem, der har en dagsorden om, at det private erhvervsliv ikke skal støttes, men det er ganske enkelt ikke korrekt,” siger Lars Thykier og fortsætter:

”Rejsebranchen har nemlig ikke fået nogen nævneværdig støtte, kun lån. Lån, der skulle dække forbrugernes krav om tilbagebetaling af aflyste rejser og som naturligvis skal betales tilbage.”

DRF-direktøren tilføjer: ”Selvom vi forstår alvoren i situationen og bevæggrundene bag nedlukningen, gør det mig meget trist, at alt det, rejsebureauerne har kæmpet for de sidste 11 måneder er spildt, hvis ikke regeringen kommer til undsætning. Vi er tæt på lysere tider, så hvis vi skal overleve og kunne sælge rejser til foråret, så er det nu, det gælder.”

HORESTA: Endnu et slag til turisme- og oplevelseserhvervet
I sin pressemeddelelse efter fredagens pressemøde skriver HORESTA: “Indrejseforbud for udenlandske erhvervsrejsende sætter turisme- og oplevelseserhvervet under yderligere pres.”

For turisme- og oplevelseserhvervet bliver den aktuelle krise yderligere forstærket med dagens melding fra regeringen om, at udenlandske erhvervsrejsende fra søndag ikke kan rejse ind i Danmark, lyder det fra HORESTA.

”Vi har forståelse for, at regeringen strammer rejserestriktionerne i den aktuelle situation. Men ethvert lille slag mod en branche, som i forvejen er under et ekstremt pres, rammer meget hårdt”,  siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA.

Hun understreger, at de nye restriktioner kan få konsekvenser for virksomheder, hvor selv en lille omsætning fra udenlandske erhvervsrejsende har meget stor betydning.

”For en række hoteller samt møde- og konferencesteder er omsætning fra udenlandske erhvervsrejsende den sidste, lille indtægtskilde lige nu. Rigtig mange virksomheder har ikke fået udbetalt kompensation for faste omkostninger eller lønkompensation i mange måneder, og derfor har det stor betydning, at de kan hente en smule omsætning hjem,” siger Kirsten Munch.

Omsætning på ti procent
Omsætningen i hotelbranchen har været banket helt i bund under størstedelen af coronakrisen. Sommeren gav et lille løft for især provinshotellerne, men fra efteråret er en stor del af forretningen forsvundet for hele branchen. I hovedstaden, hvor situationen er værst, har omsætningen længe været nede på omkring ti procent for det gennemsnitlige hotel, og en tredjedel af hotellerne er i øjeblikket lukket ned.

På den baggrund opfordrer HORESTA nu på det kraftigste til, at regeringen og myndighederne straks udbetaler støtte fra sensommerens og efterårets hjælpepakker. Det er penge, som turisme- og oplevelseserhvervet er blevet stillet i udsigt gennem måneder. Men nogle af ordningerne kan man stadigvæk ikke søge, mens andre endnu ikke er kommet til udbetaling, konstaterer HORESTA.

Relaterede artikler:

Danmark får indrejserestriktioner for hele verden

”Vaccinepas er nøglen til genåbningen af Danmark”

Risikofirma kigger på risici ved rejser i år