- STANDBY.DK - https://standby.dk -

SAS med i europæisk luftbro til Peru

Et fly fra SAS skal til Perus hovedstad, Lima, for torsdag at hente strandede danskere hjem til København. Over 10.000 EU-statsborgere menes strandet i det sydamerikanske land.

Flere europæiske flyselskaber har i denne uge fly i Lima for at bringe egne og andre EU-landes statsborgere hjem fra det sydamerikanske land. I disse dage har British Airways to flyvninger til Lima, LOT Polish Airlines og TAP Air Portugal har hvert ét fly afsted. TAP-flyet forventes til Lissabon med blandt andet 17 danskere, oplyser Udenrigsministeriet.

Og holder planen flyver SAS på torsdag de cirka 11.000 kilometer fra København mod Lima, hvorfra SK7031 torsdag klokken 11.30 lokal tid i Peru letter og forventes at lande fredag morgen klokken 8 i Københavns Lufthavn.

Passagererne skal selv betale for billetten, priserne er 7.500 kroner for et sæde på economy, 10.500 på economy plus og 13.500 kroner for et sæde på business class. Der serveres kun snacks og ikke-alkoholiske drikke under flyvningen, oplyses det på Profil Rejsers hjemmeside.

Rejsebureauet er teknisk arrangør af særflyvningen, der er et samarbejde mellem Udenrigsministeriet, SAS og Danmarks Rejsebureau Forening.

274 strandede danskere i Peru
Peru er det land med flest strandede danskere, for en uge siden var der knap 300, nu er tallet 274, ifølge tallene fra UM.

I en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet står der blandt andet: ”En total nedlukning af intern infrastruktur, flyforbindelser og et udgangsforbud har gjort Peru til et af de mest vanskelige steder at vende hjem fra for danske og europæiske statsborgere

Udenrigsministeriet håber natten til torsdag den 2. april at kunne sende et særfly mod Perus hovedstad, Lima. Det skal hjælpe så mange strandede danskere som muligt hjem til Danmark. Søndag aften er 274 danskere registreret i Udenrigsministeriets krisedatabase som strandet i Peru.”

I pressemeddelelsen siger udenrigsminister Jeppe Kofod:

”Peru har været det absolut vanskeligste land at komme ud af for danske rejsende. Derfor er jeg glad over, at det nu ser ud til at kunne få et dansk særfly afsted. Men der er stadig er rigtigt mange ting, der skal falde på plads. Jeg kan ikke garantere, at dette særfly bliver løsningen for alle strandede danskere i Peru.”

Peru er 30 gange større end Danmark, og der findes ingen dansk ambassade i landet. Det har gjort situationen ekstra vanskelig, fordi de danske rejsende er spredt ud over et meget stort areal, hvor alt infrastruktur blev lukket i løbet af meget kort tid. Derfor har danske diplomater heller ikke fået adgang til landet for at kunne hjælpe lokalt.

Desuden har landet været erklæret i undtagelsestilstand siden 15. marts. Samtidig har cirka 10.000 europæere været strandet i Peru, så der har været hård konkurrence om de få de landingstilladelser, der bliver givet, oplyser Udenrigsministeriet.

Samarbejde mellem UM, SAS, DRF og Profil Rejser
Hvis de sidste brikker falder på plads, sendes særflyet blive sendt af sted i samarbejde med SAS, Danmarks Rejsebureau Forening og Profil Rejser. Alle danskere i krisedatabasen får besked om, hvordan de kan købe billetter via push-beskeder og sms fra Udenrigsministeriet samt information om mulig transport fra andre byer i Peru.

Udenrigsministeriet opfordrer samtidig alle danskere i Peru, som via ministeriet får tilbudt en billet på et andet EU-lands fly de kommende dage, til at tage imod tilbuddet, idet der er behov for, at alle flysæder fra Peru mod Europa anvendes.

Udenrigsministeriet har også fået danskere hjem fra Peru med fly fra andre europæiske lande. Ministeriet opfordrer til, at får man som strandet dansker i udlandet mulighed for at købe billet hjem til Europa, så skal den mulighed bruges.

På denne måde lykkedes det lørdag at skaffe plads til 22 danskere på to fly til henholdsvis Frankfurt og Wien. Ni danskere kom i går, søndag, med et irsk fly til London søndag og yderligere 17 ventes i dag med et portugisisk fly.

SAS-flyvningen til Peru bliver den i hvert fald sjette danske særflyvning under coronakrisen; der har været danske fly i Filippinerne, Italien, Marokko og Tanzania (Zanzibar).

Relaterede artikler:

Dansk særfly på vej fra Filippinerne til København

Mange op- og nedture på Zanzibar-flyvning

10.500 kr. for billet med særfly til Danmark