Den hidtil største særflyvning med danske og nordiske statsborgere strandet i udlandet som følge af coronavirussen er nu på vej fra Filippinerne til København. Det er krisens femte danske særfly.
DK 9025 – en Airbus A330-200 fra Sunclass Airlines (det tidligere Thomas Cook Airlines) – lettede lørdag formiddag klokken 10.09 dansk tid, klokken 16.09 lokal tid i Thailand, på vej fra Phuket til Københavns Lufthavn, en strækning på cirka 9.000 kilometer. DK 9025 lander efter planen klokken 21.55 lørdag aften i København.
Ombord er udover de tre piloter og ti kabineansatte også tre ikke-tjenestegørende medarbejdere fra Sunclass Airlines. Hertil kommer 105 danske og 179 statsborgere fra primært andre nordiske lande samt en medarbejder fra Udenrigsministeriet plus seks fra Rigspolitiet og sundhedspersonale fra Beredskabsstyrelsen.
”Situationen i Filippinerne er de seneste uger blevet så fastlåst, at det var nødvendigt at arrangere en særflyvning for at få strandede danskere hjem. Den operation er blevet gennemført i samarbejde mellem Udenrigsministeriet og øvrige danske myndigheder, Sunclass Airlines, Danmarks Rejsebureau Forening og Profil Rejser,” oplyser Udenrigsministeriet i pressemeddelelse.
10.500 kroner for en flybillet
Sunclass Airlines-flyet forlod torsdag Stockholm mod Phuket, Thailands største ø. Her blev der skiftet besætning og flyet fløj i nat dansk tid først fra Phuket de lidt over tre timer til Filippinernes hovedstad, Manilla; herfra en time videre til Cebu, og landede efter små fire timer senere igen i Phuket klokken 14.27 lokal tid.
Flyet er chartret af Udenrigsministeriet i København og gennemføres i tæt samarbejde med Sunclass Airlines.
Danskerne betaler selv for deres flybillet med Sunclass Airlines fra Filippinerne via Phuket til Københavns Lufthavn, prisen for en economybillet er 10.500 kroner.
”En jætteindsats og utraditionelle diplomatiske greb”
I en pressemeddelelse om særflyvningen siger den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod:
”Med danskere spredt mange steder i Filippinerne, lokale rejserestriktioner, lukkede lufthavne og manglende landingstilladelser har det set rigtigt svært ud at få danskere hjem fra Filippinerne.
Det har krævet en jætteindsats og nogle lidt utraditionelle diplomatiske greb. Men det er lykkedes at få en stor gruppe hjem.”
Alle danskere i Filippinerne, som har tilkendegivet behov for hjemrejse over for Udenrigsministeriet, har fået tilbud om at købe billet til særflyvningen.
Mange strandede danskere i Filippinerne har været spredt ud over det meste af landet på øerne. Ambassaden i Manila og det udsendte udrykkerhold har den seneste uge arbejdet for at hjælpe strandede danskere frem til Cebu og Manilla. Der har været tæt dialog med de filippinske myndigheder lige til det sidste, herunder mellem de to landes udenrigsministre, oplyser Udenrigsministeriet i sin pressemeddelelse og tilføjer:
”For at sikre den bedst mulige udnyttelse af flyets kapacitet har borgere fra primært de nordiske lande efterfølgende også fået tilbud om at købe de resterende billetter. Danskere har også i en række tilfælde fået adgang til overskydende pladser på fly, der arrangeres af andre lande. Prisen for billetterne dækker omkostningerne ved flyvningen, men staten har udstedt en underskudsgaranti.”
Bliv væk fra ankomstområdet i Københavns Lufthavn
Hvis man ønsker at hente de nyankommne i Københavns Lufthavn, anmoder politiet og Københavns Lufthavn om, at man undlader at gå ind i terminalen, men i stedet venter på parkeringspladsen for at reducere smitterisikoen, lyder det fra Udenrigsministeriet, der tilføjer:
Det er i den forbindelse også vigtigt at holde afstand, ikke hilse på familie og venner med kram og tæt kontakt – samt at vise hensyn, hvis man benytter offentlig transport for at komme hjem.
Til Sunclass Airlines sidste år
Airbus A330-200 flyet, der nu er på vej fra Phuket til København, har en britisk registrering, G-TCXC, selv om det kom til danske Sunclass Airlines i december sidste år. Flyet blev i 2008 leveret som nyt fra Airbus-fabrikkerne i sydfranske Toulouse til det colombianske flyselskab Avianca.
I 2016 blev det solgt videre til britiske Thomas Cook Airlines, men efter konkursen hos Thomas Cook i oktober sidste år, skiftede det til Sunclass Airlines i Københavns Lufthavn.
Femte danske særflyvning
Sunclass Airlines-flyet, der nu er på vej fra Filippinerne til Danmark, er den i hvert fald femte danske særflyvning i forbindelse med coronakrisen.
Der var torsdag i sidste uge – i samarbejde mellem Udenrigsministeriet og Danmarks Rejsebureau Forening – to Boeing B737’ere fra danske Jet Time i Marrakesh i Marokko for at hente strandede danskere ud af det nordafrikanske land.
For snart en uge siden, søndag den 22. marts, hentede en MD83’er fra Danish Air Transport 50 danske krydstogtgæster i norditalienske Genovsa og fløj dem til København.
En også spektakulær særflyvning gennemførte danske Great Dane Airlines onsdag til torsdag i denne uge, da et af selskabets tre Embraer ERJ-195LR tog turen fra Aalborg Lufthavn via fuelstop i egyptiske Hurghada til øen Zanzibar udfor Tanzanias kyst.
Her var det danske flyselskab chartret af en dansk efterskole til at hente 71 elever hjem fra øen. Flyvningen retur til Aalborg gik via Hurghada og nordgræske Thessaloniki.
Relaterede artikler:
Mange op- og nedture på Zanzibar-flyvning