- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Toldstyrelsen: Rejsende kender ikke konkrete regler

Inden sommerens rejsehøjsæson er Toldstyrelsen klar med ny kampagne. De fire fokusområder er rejser inden for EU, uden for EU, om man rejser med store kontantmængder eller ”særlige varer.”

Rejser man ind i eller ud af Danmark med et beløb, der svarer til 10.000 euro eller mere, skal beløbet oplyses til Toldstyrelsen. Der er også særlige regler for våben, truede dyr og planter, varemærkeforfalskede og piratkopierede varer, lægemidler, fødevarer og så videre.

Alt det og meget mere fortæller Toldstyrelsen om i ny kampagne rettet mod de rejsende. Kampagnen er blandt andet sendt til Danmarks Rejsebureau Forening med ønsket om, at få den bredt ud til rejsebureauer, der så kan informere deres rejsekunder.

Meget af kampagnematerialet er på hjemmesiden Rejseregler.dk under Toldstyrelsen.

Toldstyrelsen opfordrer rejsebureauer til at videreformidle informationer om toldregler via for eksempel et link i ordrebekræftelsen på rejsen, fra rejsebureauernes hjemmesider, via eventuelle rejseledere på destinationerne, i rejsebureauernes nyhedsbreve og så videre.

Toldstyrelsen skriver blandt andet, at borgere, der rejser til og fra lande i og uden for EU ”er Toldstyrelsens prioriterede borger-målgrupper.” Målgruppen ”er prioriteret på baggrund af hvilke grupperinger, der generelt fylder meget i henvendelser og sagsbehandling” for tolderne.

Manglende kendskab til toldregler
De rejsende ved, at der er regler for, hvad de må tage med hjem fra rejser udenfor EU, men de kender ikke de konkrete regler og undersøger dem sjældent på forhånd, lyder det fra Toldstyrelsen. De rejsende benytter sig af ”tommelfingerregler” fremfor korrekt officiel viden.

Det er først i lufthavnen, at mange rejsende konfronteres med eventuelle konsekvenser og tvivlsspørgsmål og aktivt søger viden, skriver Toldstyrelsen.

De rejsende kender ikke konsekvenserne ved i lufthavnen at gå gennem toldvæsenets ”grønne kanal” med noget, der skulle være oplyst til tolderne. De rejsende forestiller sig, at de blot bliver pålagt told eller frataget varer, hvis de bliver udtaget til kontrol. De er ikke klar over, at de som oftest skal betale told og afgifter samt en bøde svarende til det dobbelte beløb af told og afgifter, lyder det.

”Rød kanal” virker skræmmende for rejsende, og de vil typisk aldrig vælge at gå gennem denne.

Opkrævede told for 3 milliarder kroner
Både borgere og virksomheder skal betale told. I 2020 opkrævede Toldstyrelsen cirka 3,1 milliarder kroner i told på varer importeret til Danmark.

Told på varer importeret af virksomheder udgør langt størstedelen af den samlede toldopkrævning.

Læs mere her.

Relaterede artikler:

Advarer turister: Kopivarer kan true sundheden

Rejsebureauer og hoteller risikerer hvidvask-bøder

Security i CPH snuppede 21.000 ulovlige effekter