- STANDBY.DK - https://standby.dk -

UM siger nej, men EU har regionale rejsevejledninger

”Det er meget forkert ikke at regionsopdele,” siger Venstres udenrigsordfører. Mens udenrigsministeriet har flere forklaringer på, at man ikke kan levere regionale rejsevejledninger, så findes de hos det EU-agentur.

Regeringen har via Udenrigsministeriet flere gange sagt, at det er problematisk at udarbejde regionale rejsevejledninger eksempelvis for nogle af Europas største rejselande, for eksempel Spanien.

I første omgang meddelte Udenrigsministeriet, at det skyldtes den ”administrative byrde.” 27. juli blev forklaringen ændret til manglen på tilgængelighed af valide data – og efter ny kritik fra rejsebureaubranchen og oppositionspolitikerne kom der i midten af august en ny forklaring. Nu ville Udenrigsministeriet og regeringen undersøge, ”om rejsevejledningerne kan regionaliseres.”

Og torsdag i sidste uge oplyste Udenrigsministeriet til STANDBY.dk, at regionale rejsevejledninger ”indgår i de politiske forhandlinger i forbindelse med Fase 4 af genåbningen af Danmark.” Se artiklerne herunder.

Klik for stort format. Det seneste skema fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, med regionale smittetal for de enkelte regioner. Illustration: ecdc.europa.eu

Regionstal findes allerede på EU-hjemmeside
Men der findes allerede regionale opgørelser over coronasmittetal i blandt andet EU-landene. De kommer fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

Data fra ECDC bruges af Statens Serum Institut til at udarbejde de data, Udenrigsministeriet blandt andet baserer sine ugentlige rejsevejledninger på.

ECDC’s hjemmeside opgøres coronatallene så vidt muligt dagligt for EU-landene, herunder for de enkelte regioner. Det fremgår af Europa-kortet på ECDC’s hjemmeside.

Her er lande og regioner opdelt over en 14-dages periode med antal smittede per 100.000 indbyggere. Opdelingen er i fem områder: ingen nye smittetilfælde, under 20, mellem 20 og 59,9, mellem 60 og 119,9 og over 120 nye smittetilfælde de seneste to uger.

Jo lysere farver på Europa-kortet, jo bedre. Bedst ser det overordnet ud for, nævnt alfabetisk, det meste af Finland, Grækenland, Italien, Norge, Tyskland og Ungarn. Værst for Malta, Rumænien og Spanien. De kanariske Øer, som navnlig charterrejsebranchen har store forhåbninger til forud for vintersæsonen, er lige nu i den næsthøjeste kategori.

Venstre presser regeringen
De borgerlige oppositionspartier, navnlig Venstre, har flere gange lagt pres på regeringen for at få svar på en række spørgsmål om blandt andet den danske rejsebranche.

Spørgsmålene er kommet i forskellige samråd med ministrene eller via de skriftlige § 20-spørgsmål som ministre skal besvare indenfor en uge. Spørgestillerne har blandt andet været Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, og partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Sidstnævnte havde forleden dette § 20-spørgsmål til udenrigsminister Jeppe Kofod:

”Vil Udenrigsministeren ved udarbejdelsen af regionale rejsevejledninger prioritere de regioner med populære feriedestinationer i lande, der udarbejder troværdige, regionale opgørelser over smittede?”

Det skriftlige svar fra Jeppe Kofod kom forleden og lød sådan her: ”Jeg har forståelse for ønsket om en regional tilgang, så rejsemål med lav smitte kan holdes åbne. En del af baggrunden for, at regeringen aktuelt ser på mulighederne for at indføre regionale risikovurderinger i rejsevejledningerne var situationen i Spanien, som er en populær feriedestination, og hvor der har været store regionale forskelle i smittespredningen.

Udviklingen har dog også vist, at regioner med lav smitte i én uge, på meget kort tid kan få betydeligt højere smittetal. Det har vi blandt andet set med Mallorca og de andre Baleariske Øer.

En forudsætning for at Udenrigsministeriet eventuelt kan indføre regionale risikovurderinger i rejsevejledningerne er selvsagt, at sundhedsmyndighederne finder, at der foreligger valide data om smitteudviklingen på regionalt niveau. Dette afsøges aktuelt mellem relevante danske myndigheder,” lød svaret fra udenrigsminister Jeppe Kofod.

”Det skriger til himlen”
Efter de seneste svar på §20-spørgsmål om regionale rejsevejledninger siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ifølge hjemmesiden Luftfart.nu:

”Det skriger til himlen, at man ikke kan se, at der er brug for regionale modeller. Det er en meget forkert beslutning ikke at regionsopdele.

Jeg er 100 procent enig i, at danskerne skal rådgives om, hvor det er sikkert at rejse hen, men vi er nødt til at gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at vi har en rejsebranche i fremtiden,” siger Michael Aastrup Jensen og tilføjer:

”Jeg er meget nervøs for, at rejsebranchen, som står to centimeter fra afgrunden, får det sidste skub, hvis ikke vi gør noget i forhold til efterårsferien, som mange har udskudt deres rejser fra sommeren til. Vi tager det op på næste møde i Udenrigspolitisk Nævn.”

Relaterede artikler:

Frankrig og Kroatien bliver orange i rejsevejledninger

Derfor tøver UM med regionale rejsevejledninger

”Regeringen klemmer livet ud af rejsebranchen”