”Det ligner en bevidst slingrekurs for at sikre den danske sommerturisme i provinsen på bekostning af rejsebranchen,” siger Torsten Schack Pedersen om regeringens rejsevejledninger. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

”Regeringen klemmer livet ud af rejsebranchen”

AKTUEL KOMMENTAR – Torsten Schack Pedersen, Venstres erhvervsordfører, kritiserer regeringens rejsevejledninger. ”Én ting er sikkert: rejsebranchen og dens ansatte betaler prisen,” siger han.

Af Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører og medlem af Folketinget for Venstre.

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører og medlem af Folketinget for Venstre. PR-foto: Steen Brogaard.

Regeringens slingrekurs i forhold til rejsevejledningerne er godt på vej til at klemme det sidste liv ud af rejsebranchen.

Den 29. maj meddelte regeringen på et pressemøde, at al rejseaktivitet – med undtagelse af Norge, Tyskland og Island – ville være lukket ned helt frem til 31. august. Udenrigsministeren slog fast, at der ikke ville blive ændret ved denne beslutning. Eneste mulige undtagelser ville være visse dele af Sverige og Finland.

Med den besked aflyste hundredtusinder af danskere deres planlagte sommerferierejse, og rejsebureauerne blev tvunget til at refundere rejser for milliarder.

Tre uger senere – 18. juni – meddeler udenrigsministeren så, at man alligevel åbner fra 27. juni. Men da var det for sent for rejsebranchen. Danskerne havde efter den første melding annulleret udlandsrejsen og booket ferie i Danmark. Rejsebranchens højsæson var tabt.

Regeringen var allerede midt i maj fuldt bekendt med EU-Kommissionens køreplan og ønske om, at EU-landene åbnede igen fra 15. juni. Vores naboer i Tyskland vælger – som mange andre EU-lande – at følge EU-kommissionens anvisninger.

Den 27. maj meddeler den tyske regering, at de fra 15. juni åbner for rejser til 31 europæiske lande. Blot to dage senere beslutter den danske regering at gå i den stik modsatte retning.

For så tre uger senere at gøre præcis som Tyskland.

Bevidst slingrekurs for at sikre dansk sommerturisme på bekostning af rejsebranchen
Det ligner en bevidst slingrekurs, der har haft til formål at sikre den danske sommerturisme i provinsen på bekostning af rejsebranchen. Nu bliver det spændende at se, om regeringen vil kaste en redningskrans ud til en nødstedt branche – eller om man bare vil se til og lade den gå under.

Det kunne og burde være håndteret helt anderledes. Havde regeringen ikke været så bombastisk i sine udmeldinger, men håndteret spørgsmål om rejseaktivitet i intervaller og ud fra objektive kriterier, ville rejsebranchen ikke befinde sig i de store økonomiske vanskeligheder, den befinder sig i nu.

Oppositionspartier blev holdt udenfor
Forløbet omkring regeringens rejsevejledninger har været besynderligt. Ikke mindst for os oppositionspartier, som er blevet holdt udenfor, når der skulle træffes vigtige beslutninger for danskerne og den danske økonomi.

Venstre har ved flere lejligheder forsøgt at få udenrigsministeren til at svare på, om det er korrekt, at Statsministeriet fejede Udenrigsministeriets rejsevejledninger af bordet forud for pressemødet 29. maj. Anbefalinger, der kunne have reddet danskernes planlagte sommerrejse og dermed skånet rejsebranchen for en milliardregning.

Men trods gentagne spørgsmål har det været umuligt at få et konkret svar fra Udenrigsministeren.

To danske medier (STANDBY.dk er det ene, red) har i begyndelsen af juni søgt aktindsigt i forløbet omkring disse rejsevejledninger. De venter stadig. Reglerne for aktindsigt og ekspeditionstid er ellers ganske klare. De fremgår af Offentlighedsloven.

Udenrigsministeriet og Statsministeriet har for længst overskredet fristen.

Hvad der ligger bag regeringens slingrekurs i forhold til rejsevejledningerne, vil jeg ikke gætte på. Men en ting er sikkert, og det er, at det er at rejsebranchen og de godt 5.000 ansatte kommer til at betale prisen.

Med mindre regeringen vedkender sig sit ansvar og kompenserer rejsebranchen for et unødvendigt økonomisk tab.

Relaterede artikler:

S-politiker sammenligner danske rejsebureauer med kendt fallitbo

Hvad sker der når hjælpepakkerne udløber?

Sylter svar om rejsevejledninger