- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Britiske myndigheder har nødplan for Thomas Cook-kollaps

De britiske myndigheder forbereder sig på et muligt kollaps hos turoperatøren Thomas Cook inden et forestående møde, hvor selskabets aktionærer skal godkende den planlagte refinansiering af koncernen. Thomas Cook ønsker dette møde rykket.

Det skriver avisen Financial Times, uden at oplyse om sin kilde for informationen.

I en udtalelse fra Thomas Cook lyder det: “Vi oplyste den 28. august, at vi var nået frem til en omfattende aftale med Fosun og vores kreditorer om væsentlige aspekter for en rekapitalisering af Thomas Cook. Vi har fortsat fokus på at gennemføre denne transaktion.”

Nyhedsbureauet Bloomberg skriver, at de britiske luftfartsmyndigheder, CAA, Civil Aviation Authority, forbereder sig på en værste-fald nødplan, der skal bringe ”hundredtusinder” af britiske ferierejsende hjem, hvis de strander på deres charterferie med Thomas Cook i udlandet. Den 1. oktober skal det britiske flyselskab i Thomas Cook-koncernen have fornyet sin operatørlicens, skriver nyhedsbureauet.

Sidst i august meddelte den britiske rejsegigant Thomas Cook, at rejsekoncernen syntes at være reddet. Det skete med offentliggørelsen af, at kinesiske Fosun Tourism Group, som i forvejen har en ejerandel på 18 procent, indskyder 450 millioner pund – eller godt 3,7 milliarder kroner – i den kriseramte virksomhed.

Til gengæld overtager det kinesiske konglomerat 75 procent af aktierne i koncernens touroperatørvirksomhed samt 25 procent af aktierne i flyselskabet Thomas Cook Airlines.

Spies er mønsterelev
Økonomien har længe været skrantende i den britiske del af den store rejsearrangør Thomas Cook – mens gruppens nordiske filial, Thomas Cook Northern Europe, med blandt andet Spies og Thomas Cook Airlines Scandinavia, er klassens mønsterelev med store overskud år efter år.

I forbindelse med sidste måneds redningsplan blev det også oplyst, at en række banker har indskudt et tilsvarende beløb som kinesiske Fosun. Dermed kommer bankerne og de øvrige långivere til at råde over 25 procent af aktierne i turoperatørvirksomheden og 75 procent af aktierne i flyselskabet.

I forbindelse med redningsplanen for Thomas Cook skal mange ting falde på plads, inden transaktionen kan afsluttes i begyndelsen af oktober.

Først og fremmest skal konkurrencemyndighederne godkende aftalen, hvorefter der skal udfærdiges bindende aftaler mellem parterne omkring den kommende rekapitaliseringsplan. Herudover tages der forbehold for diverse godkendelser samt den endelig due diligence.

22 millioner kunder
Problemerne i Thomas Cook Group er eskaleret voldsomt siden koncernen 16. maj i år præsenterede et halvårsresultat for perioden 1 oktober til 31. marts med et underskud på godt 12,2 milliarder kroner.

Samlet har Thomas Cook-koncernen 22 millioner kunder, der bliver betjent af 21.000 ansatte i 16 markeder.

Relaterede artikler:

Kinesisk konglomerat redder Spies-ejer

Spies’ ejer på jagt efter nyt milliardbeløb

Spies: charterfly er bedst for miljøet