Kinesisk konglomerat redder Spies-ejer

Fosun Tourism Group overtager 75 procent af turoperatørvirksomheden i Thomas Cook og 25 procent af koncernens flyselskab til gengæld for et milliardindskud.

Den britiske rejsegigant Thomas Cook synes at være reddet. Rejsekoncernen har i dag offentliggjort, at kinesiske Fosun Tourism Group, som i forvejen har en ejerandel på 18 procent, indskyder 450 millioner pund – eller godt 3,7 milliarder kroner – i den kriseramte virksomhed.

Til gengæld overtager det kinesiske konglomerat 75 procent af aktierne i koncernens touroperatørvirksomhed samt 25 procent af aktierne i flyselskabet Thomas Cook Airlines.

Samtidig har bankerne indskudt et tilsvarende beløb og får samtidig konverteret deres tilgodehavender til aktier. Dermed kommer bankerne og de øvrige långivere til at råde over 25 procent af aktierne i touropratørvirksomheden og 75 procent af aktierne i flyselskabet.

Afventer godkendelser
Redningsplanen offentliggjorde Thomas Cook onsdag morgen, men der er stadig mange ting, der skal falde på plads, inden transaktionen kan afsluttes i begyndelsen af oktober.

Først og fremmest skal konkurrencemyndighederne godkende aftalen, hvorefter der skal udfærdiges bindende aftaler mellem parterne omkring den kommende rekapitaliseringsplan. Herudover tages der forbehold for diverse godkendelser samt den endelig due diligence.

Den nye aftale betyder også, at de nuværende aktionærer vil blive voldsomt udvandet, således at aktierne i koncernen mere eller mindre er værdiløse forud for transaktionen. Aktiemarkedet reagerede da også onsdag ved at sende aktiekursen i et voldsomt dyk på mere end 16 procent.

22 millioner kunder 
Problemerne i Thomas Cook Group er eskaleret voldsomt siden koncernen 16. maj i år præsenterede et halvårsresultat for perioden 1 oktober til 31. marts med et underskud på godt 12,2 milliarder kroner. En stigende gæld og usikkerheden omkring Brexit har således betydet, at en traditionsbundet britisk rejsevirksomhed med rødder tilbage til 1841 er havnet på kinesiske hænder.

Det samme er danske Spies indirekte, da den danske charterarrangør indgår i Thomas Cook Northern Europe sammen med Ving og Globetrotter i Sverige, Ving i Norge og Tjäreborg i Finland. Herudover indgår Thomas Cook Airlines Scandinavia og hotelselskabet Hotels & Resort også i den nordiske del af koncernen med hotelkæderne Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club og Sunprime Hotels.

Den nye kinesiske majoritetsaktionær, Fosun International. har hovedkontor i Shanghai og er noteret på børsen i Hong Kong. Det kinesiske konglomerat købte i 2015 den franske rejsekoncern Club Med for 1,09 milliarder dollars, eller hvad der svarer til 7,2 milliarder danske kroner. I Storbritannien er Fosun blandt andet kendt som ejer af Premier League-fodboldklubben Wolverhampton Wanderes.

Samlet har Thomas Cook-koncernen 22 millioner kunder, der bliver betjent af 21.000 ansatte i 16 markeder.

 

Relaterede artikler:

Spies’ ejer på jagt efter nyt milliardbeløb

Spies’ ejer får stort kinesisk milliardtilskud

Spies kan komme på kinesiske hænder