- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Coronapas når under 100 samles indendørs

Mens der i dag skal vises coronapas ved arrangementer med over 200 deltagere, forventes tallet halveret fra mandag. Der kommer også andre stramninger. Dansk Erhverv: Nedlukninger skal forhindres.

Coronapasset blev genindført fredag den 12. november som adgangskrav til nattelivet, indendørs restauranter samt arrangementer og aktivitet med over 200 deltagere indendørs og 2.000 deltagere udendørs.

Står til det regeringen, vender mundbindet tilbage på mandag ligesom der kommer andre stramninger på grund af den stigende coronasmitte. Sundhedsminister Magnus Heunicke præsenterede onsdag på et pressemøde tiltag, der skal “bremse smitten og holde Danmark åbent.”

Disse betyder blandt andet, at mundbindet vender tilbage, og at en negativ coronatest får forkortet sin levetid og så videre. De nye restriktioner træder i kraft på mandag, den 29. november, hvis de torsdag eftermiddag vedtages af Folketingets Epidemiudvalg.

Flere nye restriktioner
Bliver stramningerne vedtaget skal der fra på mandag igen bruges mundbind eller visir i den kollektive transport, herunder bus, tog, letbane, metro, færge, indenrigsfly og taxa.

Det samme vil gælde i blandt andet dagligvarebutikker, indkøbscentre, stormagasiner, frisører, besøgende og medarbejdere på sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud.

Der kommer krav om coronapas på statslige arbejdspladser, videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser. Private arbejdsgivere bestemmer, om de vil kræve coronapas af sine ansatte.

Der skal også vises coronapas i større forsamlinger, for eksempel møder og events – hvis der er over 100 indendørs og 1.000 udenfor.

Ligeledes reduceres længden af, hvor længe en negativ coronatest er gældende. Det bliver fra på mandag 48 timer for antigentest (lyntest) og 72 timer for PCR-test.

Dansk Erhverv: Nye nedlukninger skal forhindres
I en pressemeddelelse onsdag siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv: ”Det er vidtrækkende restriktioner fra Epidemikommissionen og regeringen. Disse kombineret med omtanke vil med stor sandsynlighed betyde, at vi kan undgå nedlukninger, så alle må gøre en indsats.”

Brian Mikkelsen opfordrer til fortsat at tage til julefrokoster, frisøren og så videre. ”Vi skal fortsætte med at leve og opleve. Der er ingen grund til at lukke sig inde, vi skal være forsigtige, men vi skal ikke være overforsigtige,” siger han.

Dansk Erhverv opfordrer til større mulighed for refusion: ”Refusion skal være muligt ved en omsætningsnedgang ved 30 procent i stedet for de nuværende 45 procent,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Industri: Ærgerlig over mundbind
Det er først og fremmest coronapasset, der skal holde landet åbent, lyder det fra Dansk Industri. Herfra siger politisk direktør Emil Fannikke Kiær:

”Coronapasset er og skal være vejen til at sikre et åbent samfund. Derfor bakker vi op om en øget anvendelse af coronapasset i tråd med myndighedernes anbefalinger, ikke mindst for at forhindre øvrige restriktioner. Dansk Industri har det fint med anbefalingen om at sænke loftet for, hvor mange der skal være forsamlet, før coronapas er et krav.”

Emil Fannikke Kiær ærgrer sig ifølge pressemeddelelsen over, at mundbindet igen kan blive nødvendigt. ”Det er trist, hvis der er behov for at genindføre mundbind i erhvervslivet og i samfundet. Vi lytter naturligvis til myndighedernes vurderinger, men det er klart, at mundbind havde vi gerne været foruden,” siger han og tilføjer:

”Det er helt centralt, at regeringen og myndighederne gør alt for at sikre, at så mange som muligt tager imod vaccinetilbuddet. Det gælder også et tredje stik, så snart det tilbydes.”

Relaterede artikler:

HORESTA: Ny nedlukning vil være en katastrofe

Arbejdsgivere kan snart kræve coronapas af ansatte

Indfører obligatorisk coronapas på alle flyvninger