Folketinget skal nu hastebehandle ønske fra regeringen om at arbejdsgiverne igen kan bede om at se ansattes coronapas. (Foto: Travelmedia Nordic | Placeit)

Arbejdsgivere kan snart kræve coronapas af ansatte

Regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening indgår aftale så virksomheder snart kan kræve coronapas af ansatte. Hoteller og restauranter har flest smittede.

Fredagens trepartsaftale mellem Regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening skal gøre det muligt for virksomheder at kræve, at ansatte viser coronapas. Derudover er parterne enige om at anbefale Folketinget, at den lov, som tidligere gav arbejdsgiverne mulighed for at pålægge ansatte at lade sig coronateste, genindføres.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse fredag formiddag.

”Trepartsaftalen skal være med til at skabe mere tryghed på arbejdspladserne og sikre, at virksomhederne kan mindske risikoen for stor smittespredning blandt de ansatte og tab af omsætning,” hedder det blandt andet.

Regeringen vil nu bede Folketingets øvrige partier om hastebehandling i Folketinget og om opbakning til, at aftalen kan omsættes til lovgivning.

Opbakning fra Dansk Erhverv
I en pressemeddelelse som reaktion på trepartsaftalen skriver Dansk Erhverv blandt andet: ”Aftale om coronapas er et vigtigt skridt i forhold til at undgå nedlukninger.”

Morten Langager, direktør i Dansk Erhverv, siger i pressemeddelelsen:

”Det er yderst glædeligt, at der er indgået en trepartsaftale om virksomhedernes mulighed for at sikre sig, at ansatte har gyldigt coronapas. Dansk Erhverv har slået på tromme for netop det, fordi virksomheder har et stort behov for at sikre både sine ansatte og den daglige drift mod corona-smitte.

Det er meget positivt, at virksomhederne nu også har mulighed for at bede de ansatte om at tage en selvtest på selve arbejdspladsen. På den måde kan det undgås, at eventuelle flaskehalse og lange ventetider på tests hæmmer virksomhedernes muligheder i forhold til den daglige drift,” siger Morten Langager.

Hele aftaleteksten fra Beskæftigelsesministeriet kan ses via dette link.

Dansk Industri: God nyhed for medarbejdere og virksomheder
Og fra Dansk Industri siger Kim Graugaard, viceadministrerende direktør: “Vi vil bidrage til at bremse smitten i samfundet, og vi vil holde produktion og forsyningslinjer åbne, så vi kan sikre leverancer til danskerne. Og så vil vi naturligvis gerne sikre deres medarbejderes tryghed og sundhed.”

Kim Graugaard henviser til, at det har været et problem siden Testloven udløb den 1. november.

“De fleste danskere er allerede vaccinerede, og det er afgørende for os, at der nu er hjemmel til, at virksomhederne kan kræve et gyldigt coronapas fra alle medarbejderne for at sikre trygheden på arbejdspladsen og for at holde gang i betjening og produktion,” siger DI-direktøren.

Hoteller og restauranter har flest coronasmittede
En opgørelse fra Statens Serum Institut fra tirsdag i denne uge viser, at ansatte i faggruppen ”Hoteller og restauranter” er faggruppen, hvor flest medarbejdere er testet positiv for corona, 10,23 procent.

Herefter følger faggruppen ”Sundhed og socialvæsen” med 9,88 procent og ”Rejsebureauer, rengøring og anden operationel service” med 8,35 procent. Lavest blandt de cirka 20 faggrupper i opgørelsen fra SSI er ”Vandforsyning og renovation” med 5,15 procent.

Til Fagbladet 3F siger professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos: ”I hotel- og restaurationsbranchen sker smitten i det skjulte. Ansatte kan ikke se på en gæst, om vedkommende er smittet, og de møder rigtig mange forskellige mennesker, som kommer mange forskellige steder fra. Og så er risikoen for at blive smittet nok også lidt højere.”

3F organiserer blandt andet rengøringsansatte samt medarbejdere på hoteller og restauranter. Og hos 3F Privat Service, Hotel og Restauration er gruppeformand Tina Møller Madsen ikke overrasket over, at antallet af smittede er ”så højt” blandt ansatte på hoteller og restauranter.

Hun siger til Fagbladet 3F: ”Der er ofte tale om en høj koncentration af mennesker på få kvadratmeter, og der er mange fælles kontaktflader. Tallene viser, at det er forbundet med særlig høj risiko at være medarbejder disse steder, og det skærper arbejdsgiverens ansvar for at sikre, at arbejdet kan udføres sundhedsmæssigt forsvarligt,” siger hun.

Relaterede artikler:

Snart forventes krav til medarbejdere om coronapas

Indfører obligatorisk coronapas på alle flyvninger

”Konspirationsteoretikere koster jobs i turismen”

DRF: Rejsebranchen kan kræve vaccination