- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Hertz i konkursbeskyttelse i USA

En af USA’s største biludlejningskoncerner er i amerikansk konkursbeskyttelse, Chapter 11. Problemerne betyder ikke noget for Hertz Biludlejning i Norden, hvor Volvo ejer franchisen.

Hertz’ moderselskab, Hertz Global Holdings, der udover selve Hertz også omfatter varemærkerne Dollar og Thrifty, trådte natten til lørdag i kontrolleret konkursbeskyttelse i USA, den såkaldte Chapter 11.

Konkursbeskyttelsen dækker USA, men påvirker ikke Hertz i blandt andet Norden. I Danmark ejes franchiserettighederne til Hertz Biludlejning af First Rent a Car Denmark, et 100 procent ejet datterselskab af Volvo Cars AB. First Rent a Car Denmark er en del af en nordisk gruppe.

Martin Peick-Kristensen, administrerende direktør for Hertz i Danmark, siger i pressemeddelelse:

”Kort fortalt indebærer Chapter 11 i USA, at Hertz fortsætter den almindelige drift, men er beskyttet mod konkursbegæringer, så længe sagen kører. Chapter 11-ansøgningen i USA har derfor ingen direkte betydning for de virksomheder i andre lande, der driver Hertz på franchisebasis

Processen med en rekonstruktion af Hertz Global Holdings efter amerikansk lovgivning skal prøve at finde en løsning, der kan sikre virksomheden en lønsom fremtid. For os andre er det business as usual,” siger Martin Peick-Kristensen.

Enorm gæld
Hertz, der kan datere sin historie tilbage til 1918, siger i en fondsbørsmeddelelse, at koncernen vil skabe nye rammer og vilkår mens man bruger Chapter 11-muligheden for at omstrukturere sin enorme gæld og komme til at fremstå økonomisk stærkere.

Også Hertz har set enorme nedgange i udlejning af biler som følge af den kinesiske coronavirus, og ligesom resten af verden ved heller ikke Hertz, hvornår branchen er tilbage til ”normale” tilstande og virksomheden atter begynder at have normale udlejningstal og indtægter.

Ifølge CNN er Hertz den hidtil største amerikanske koncern der bliver sendt til tælling på grund af coronakrisen. Hertz konkurrerer på det amerikanske marked navnlig mod Avis Budget og Enterprise. USA’s biludlejningsselskaber køber under normale omstændigheder cirka ti procent af de nye biler i USA, sidste år købte Avis, Enterprise, Hertz og de andre 1,7 millioner nye biler.

Cirka to tredjedele af Hertz’ omsætning sker via udlejning fra lufthavne, og siden coronakrisen er cirka 95 procent af flypassagererne forsvundet, skriver CNN og understreger, at den midlertidige konkursbeskyttelse ikke behøver betyder, at Hertz går konkurs.

Mange store virksomheder, herunder store amerikanske flyselskaber, har gennem årene været i Chapter 11 og er kommet stærkere ud af omstruktureringen. Omvendt er andre virksomheder og koncerner krakket, selv om de blev forsøgt reddet via Chapter 1, skriver CNN.

12.000 fyringer
Hertz har i forbindelse med coronakrisen opsagt 12.000 af sine 38.000 medarbejdere i USA. Ved starten af dette år havde Hertz-koncernen 568.000 udlejningskøretøjer på 12.400 udlejningsstationer verden over, udlejningsstederne kan være Hertz’ egne eller franchise-tagere.

Sidste år omsatte Hertz-koncernen på verdensplan for næsten ti milliarder dollars. Men Hertz har i flere år kørt med underskud, sidste år var det 58 millioner dollars. De tre seneste regnskabsår har Hertz haft underskud på i alt 356 millioner dollars. Samtidig har Hertz en gæld på næsten 19 milliarder dollars, og problemer med at betale af på gælden har været med til at bringe Hertz i sit nuværende økonomiske uføre.

Har været ejet af United Airlines
Hertz blev grundlagt i Chicago i 1918, året hvor Første Verdenskrig sluttede, af Walter Jacobs, der i 1923 solgte firmaet til John Hertz som omdøbte det til hans navn. I 1925 begyndte han at udbrede Hertz over hele USA og åbnede i 1932 sin første udlejningsstation i en lufthavn, Chicago Midway Airport, der fortsat eksisterer.

Hertz har gennem årene været ejet af det store pladeselskab RCA, flyselskaber United Airlines og senest af bilfabrikken Ford, der i 2005 solgte Hertz til en række investeringsselskaber.

For at skaffe kapital her og nu er Hertz i gang med at sælge ud af sin bilflåde. I starten af marts havde Hertz solgt 41.000 af sine biler i USA og 13.000 i Europa i de lande, hvor Hertz selv ejer biludlejningsselskaberne.

Relaterede artikler:

Biludlejningsgigant får mere tid til at undgå konkurs

Biludlejer bliver større i USA

Biludlejer køreklar med gode råd til billigere billeje