- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Oplevelser med danske rejseledere

Danske rejseledere med specialviden i spidsen for grupperejser bliver et fortsat større aktiv, når man nærlæser annoncerne for efterårs-og vinterrejser. Men er det viden eller udstråling i den brogede flok, der sikrer succesen?

Tiden med danske rejseledere i en global verden er ikke forbi, selv om nogen gerne vil have os til at tro det. Her i den varmeste danske sommer i utallige år, kan man se annoncer både på print og på nettet med danske rejseledere som en del af trækplastret.

Således forleden fra Stjernegaard Rejser med markant overskrift i Berlingske: ”Rundrejser med dansk rejseleder”, og her var der blandt andre tale om Japan, Peru, Krydstogter, Thailand og Columbia. I sidstnævnte tilbud var der også en tak fra en tidligere rejsedeltager: ”Det er en perfekt rejse. Vores guide var helt perfekt. Ham kan I være stolte af,” skrev den pågældende.

Nogle dage forinden have Profil Rejser annonce for en større rundrejse på krydstogt ”med dansk rejseleder”, og et stort bureau som Albatros Travel har masser af rundrejser og grupper med danske rejseledere, ofte universitetsuddannede.

Blandt charterbureauerne virker det som om Bravo Tours lægger størst vægt på at beholde de danske rejseledere (her er dog nok mest tale om unge guider). Noget som Spies, Apollo og TUI synes at være på vej væk fra.

Danske Vitus Rejser er blandt de rejsebureauer, der har rejseledere på sine ture. Foto: Vitus Rejser.

Det er udstrålingen, det kommer an på
Rejseledere er et vidt begreb. Det kan være højtuddannede specialister, kendte skuespillere med specialviden, multikunstnere, pensionerede folk med vid og humor og entertainerkvaliteter. Gode sprogkundskaber er en forudsætning. For de fleste er det fritidsbeskæftigelse. For mange et par gange om året, hvor de kan øse af deres viden.

Kan man lære det? Ja, men de dygtigste har det i sig. Også måden, hvorpå man behandler deltagere i rejsen med sans for den enkeltes problemer og evnen til at skabe oplevelser for andre.

Bedst husker jeg, da jeg overværede et foredrag i det ikke længere eksisterende Danmarks Turistråd, DT, af daværende rigsantikvar Olaf Olsen. Han skulle give sin opfattelse af det at være guide. Noget han selv havde prøvet i sin ungdom.

”Jeg har ikke meget respekt for de, der kan stå på et ben og remse årstal op (det var lige præcis noget af det, DT eksaminerede i), blot man kan tidsbestemme så nogenlunde.”

Selv var han undervejs til professortitel og meget mere, cand. mag i historie og geografi. Og så kom den kommentar, jeg aldrig glemmer: ”Det er gløden i øjnene, det kommer an på,” sagde han.

Erik Ryge var unik
Jeg har gennem et langt rejseliv (blandt andet som leder af cirka 5.000 gæster gennem en lang årrække i grupper med læsere og krydstogter) været sammen med stribevis af dygtige danske guider. Og den bedste af dem alle, min kollega og ven Erik Ryge. Ikke uden fejl, men det var ingen af os.

Med Erik Ryge var det, som Olaf Olsen hentydede til: Hvad han ikke vidste af nøjagtige facts, kunne han charme sig igennem. Han var entertainere. Kunne have en fyldt bus i sin hule hånd, inspireret af Victor Borge, som han havde holdt del koncerter sammen med i Europa. Erik Ryge var en fortræffelig pianist. Kunne alt, hvad der var værd at vide om flyforbindelser. Blev aldrig rådvild, når han stod ude i den store verden med 50 deltagere, og flyet blev seks til otte timer forsinket.

Han sad på toppen af et læs bagage klokken fem om morgenen til lufthavnen i Rio for at alt skulle være klar, når gæsterne kom. Fordi vi som motto havde: Tag vare på bagagen, den kan ikke selv finde vej. Det var dengang man stadig kunne lave gruppe check in i en lufthavn, uden at passageren selv behøvede at være der.

En guide, dansk eller udenlandsk, skal ikke bruge tiden på årstal og standardbemærkninger: Her til højre ligger landbrugsministeriet, her til venstre er det universitetet og så videre. Fortæl noget om lokalbefolkningen, hvad er lønningerne, de sociale forhold, skatteprocenten, landets hovedproduktion, børnene og hvad der står i dagens aviser.

Østens religioner en varm aften
De nævnte bureauer har mig bekendt også foredrag inden afrejsen hjemmefra og undervejs. Her har jeg tre gange haft historiker og museumsdirektør Erik Kjersgaard med. Hvem andre end han kunne på en varm aften i Bangkok samle halvdelen af gruppen til en studiekreds i Østens religioner.

På et krydstogt skal en rejseleder kunne andet og mere end at sætte sig bag ved et bord en time om dagen. Han eller hun skal kunne forstærke en oplevelse blandt store oplevelser. Det er i sig selv en stor udfordring.

EFTERSKRIFT: Det svalede lidt at skrive om, hvad der venter på efterårs-og vinterrejser. Til den tid er det for resten lige så varmt i Thailand, som det er i denne danske sommer.

Relaterede artikler:

Aller Leisure på Top 10 over største rejsebureauer

Rejsebureau åbner nichebureau

’Med dansk rejseleder’