- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Pristjek viser store og små forskelle på flybilletter

Flybilletter til europæiske rejsemål er umiddelbart lidt dyrere i 2021 sammenlignet med 2019, året før coronakrisen, viser ny analyse fra prissammenligningssiden Travelmarket.dk

“Dette er et øjebliksbillede, coronakrisen påvirker flypriserne her og nu. Men jeg vurderer, at når vi er ude af coronakrisen, vil priserne på flybilletter være på samme niveau eller lavere end før krisen.”

Det siger Ole Stouby, ejer af og administrerende direktør for prissammenligningssiden Travelmarket.dk, til STANDBY.DK

Ole Stouby var tirsdag morgen blandt de eksperter, TV 2 News talte med om status for luftfarten ved indgangen til det nye år.

Travelmarket.dk havde til indslaget forberedt et pristjek af priser på returflybilletter i de første halvår fra 2016 og frem til første halvår af 2021. Pristjekket omfattede gennemsnitspriser på flybilletter med skatter og afgifter til ti europæiske destinationer og otte interkontinentale.

De analyserede europæiske destinationer i opgørelsen fra Travelmarket.dk er med afrejse fra Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn til: Amsterdam, Barcelona, Berlin, London, Oslo, Paris, Prag, Rom, Stockholm og Wien. De interkontinentale rejsemål i undersøgelsen er, igen med afrejse fra København og Billund, til: Bangkok, Dubai, Johannesburg, Los Angeles, Mexico City, Rio de Janeiro og Tokyo.

Dyrere priser i 2021 end i 2019
”Priserne navnlig inden for Europa er lige nu noget dyrere i de seks første måneder af 2021 end de var sidste år, året før coronakrisen,” siger Ole Stouby og fortsætter:

”Men det skyldes efter min vurdering, at i januar-april 2021 er kapaciteten og udbuddet af flyafgange og flysæder meget begrænset, da coronaen fortsat forventes at rase i disse måneder i Europa, og der er fortsat nedlukning og orange rejsevejledninger. Det sætter sit præg på priserne. I kroner er der ikke væsentligt større beløb, mens stigningen er høj i procenter.”

Så snart vi er i maj og juni 2021, altså forår og sommer, vender situationen, for her forventer flyselskaberne meget mere normale tilstande med meget større udbud, og at der er styr på smittetrykket, vacciner og så videre, vurderer Ole Stouby og tilføjer:

”Som jeg har sagt siden marts, så tror jeg ikke, at flypriserne efter corona kommer til at stige, og det ser fortsat ud til at holde stik.”

Nedlagte direkte ruter giver højere billetpriser
”Forklaringen til de højere gennemsnitsflypriser i 1. kvartal af 2021 til de europæiske destinationer, skal findes i et meget begrænset udbud af flyafgange på grund af coronaen. Der er nedlagt mange direkte flyruter, det giver højere flypriser,” siger Ole Stouby og fortsætter:

”Et eksempel er Prag, som i januar i år kostede blot 150 kroner fra både Billund og København, hvor der var direkte flyruter. Der er ikke en direkte rute i januar 2021, i stedet er det med flyskift og en pris på cirka 900 kroner.”

Hvis vi ser på Rom, hvor der fortsat er en direkte rute fra København i 2021, så var prisen i januar i år fra 282 kroner, mens den i januar 2021 er den nede i 230 kroner. Så her er prisen faldet på trods af corona, siger Ole Stouby.

”Vi ser i løbet af 2. kvartal i det kommende år, at flyselskaberne sætter mere kapacitet ind, mange direkte ruter genopstår, og så falder gennemsnitspriserne igen til samme eller lavere niveau end tidligere,” lyder det fra Travelmarkets direktør.

Nogle priseksempler
På de analyserede europæiske destinationer i undersøgelsen fra Travelmarket, var den billigste gennemsnitspris for en returbillet på de udvalgte europæiske destinationer med afrejse fra København eller Billund i januar sidste år, året før coronakrisen, 482 kroner.

Gennemsnitsprisen for den billigste returbillet til de 12 europæiske rejsemål, fortsat med afrejse fra København eller Billund, var i første halvår af 2019 på 638 kroner. Til sammenligning er gennemsnitsprisen 706 kroner over de seks første måneder i det kommende år 2021.

De billigste interkontinentale flybilletter i første halvår af 2021 er, stadig ifølge opgørelsen fra Travelmarket, på de otte nævnte destinationer, Bangkok, Dubai, Johannesburg, Los Angeles, Mexico City, Rio de Janeiro og Tokyo, mellem 3.000 kroner og 3.350 kroner. Det er nærmest uforandret fra første halvår af 2019, hvor gennemsnitsprisen i perioden var 3.414 kroner.

Relaterede artikler:

Eksperter: Normale rejser i Europa til sommer

Lufthansa fordobler leisure-destinationer

”Noget vrøvl at ferier kun bliver for velhavende”