Der kan begynde at blive fyldt ved paskontrollen til sommer for rejser ud i Europa, mens der ser tungere ud for rejser udenfor Europa, vurderer eksperter overfor TV 2. Arkivpressefoto fra Københavns Lufthavn: Jasper Carlberg.

Eksperter: Normale rejser i Europa til sommer

Europa er begyndt at vaccinere mod coronavirus. Men hvornår kan en rimelig normal hverdag forventes? 17 danske eksperter svarer på 12 spørgsmål. Der er mindst optimisme for festivaler.

”Hvornår forventer du, at vi kan rejse til Europa uden begrænsninger såsom karantæne ved ind- og udrejse?”

Sådan lyder ét af de 12 spørgsmål, TV 2 har stillet og fået svar på fra 17 førende danske COVID-19-eksperter. De er blandt andet professorer i akutmedicin, infektionssygdomme, immunologi, virologi og virusepidemier.

Til det nævnte spørgsmål om rejser i Europa, siger ti af de 17 eksperter, at det vil være muligt i maj og juni, fire siger mellem juli og september, resten først senere.

Nu hvor blandt andet EU-landene er begyndt at vaccinere sine borgere mod covid-19, er det store spørgsmål, skriver TV 2, om 2021 bliver året, hvor vi kan vende tilbage til livet, som vi kendte det før pandemien.

Mange af eksperterne i undersøgelsen understreger, at det er meget svært at gætte på fremtiden, og at deres svar derfor skal tages med forbehold.

”For eksempel ved vi ikke, hvor hurtigt man via vaccinerne kan opnå flokimmunitet, og hvor længe vaccinerne vil holde folk immune. Og om der vil opstå besværlige mutationer undervejs,” skriver TV 2 og understreger, at svarene derfor er eksperternes forsigtige bud på, hvad man kan forvente af den kommende tid.

På arbejde som før coronakrisen til april
Denne gennemgang af spørgsmålene fra TV 2 følger rækkefølgen i artiklen. Det første spørgsmål til de 17 eksperter lyder: ”Hvornår forventer du, vi kan gå på arbejde, som vi gjorde før Covid-19?”

Syv af eksperterne svarer til april i det nye år, resten er fordelt med én til to fra februar i det nye år og resten af året samt to der svarer, at det først vil ske i 2022.

”Hvornår forventer du, at skolerne åbner og fungerer som før Covid-19,” lyder næste spørgsmål. Her svarer alle mellem februar og juni i 2021.

”Hvornår forventer du, at danskerne må deltage i en fest eller et arrangement med mere end 50 personer,” spørges der. 12 af de 17 eksperter svarer i maj og juni i det nye år.

”Hvornår forventer du, at vi kan besøge særligt udsatte familiemedlemmer og venner, som vi gjorde før Covid-19?” 15 af de 17 eksperter svarer mellem marts og juni i 2021.

”Hvornår forventer du, at barer og restauranter får åbningstider og gæsteantal, som de havde før Covid-19?” Her svarer 12 af eksperterne, at det bliver mellem april og juni, mens for eksempel to tror, at det først bliver i 2022.

”Hvornår forventer du, at natklubber kan åbne igen?” Til dette svarer ti af eksperterne, at der bliver mellem juni og august i det nye år, tre vurderer, at det først vil ske i 2022.

Lange udsigter for festivaler og rejser uden for Europa
”Hvornår forventer du, at danskerne igen kan tage på festival i Danmark,” er næste spørgsmål. Her svarer ni af de 17 eksperter mellem juni og september i det nye år, mens otte forudser, at det først bliver i 2022.

”Hvornår forventer du, at vi kan rejse til Europa uden begrænsninger såsom karantæne ved ind- og udrejse,” lyder næste spørgsmål. Ti af eksperterne gætter på, at det bliver i maj og juni, fire mellem juli og september, resten senere, heraf to først i 2022.

”Hvornår forventer du, at vi kan rejse til resten af verden uden begrænsninger såsom karantæne ved ind- og udrejse?”

De tidligste bud er i det sene forår af 2021. Tre gætter, at det kan ske fra maj, syv at det bliver mellem juni og oktober, én i december, fire i 2022 og to efter 2022, altså tidligst i 2023.

Farvel til mundbind fra april
”Hvornår forventer du, at der i Danmark ikke længere er anbefalinger eller krav om brug af mundbind i det offentlige rum?”

Her svarer 13 af de 17 eksperter, at det vil ske mellem april og juni, resten til efteråret og en enkelt først efter 2022.

”Hvornår forventer du selv at begynde at give hånd til andre mennesker igen?” Ni af de 17 svarer fra maj og året ud, seks vurderer, at det først vil ske i 2022, mens en enkelt vurderer, at det ikke kommer til at ske igen.

”Hvornår forventer du, at Covid-19 anses som værende under kontrol, så der ikke længere vil være behov for nedlukninger og restriktioner,” lyder det sidste af de 12 spørgsmål til eksperterne. Her siger syv, at det vil ske næste år, startende fra august, ni at det først bliver i 2022, mens én svarer, at det bliver efter 2022.

Relaterede artikler:

Omsætningstab på 80 procent i europæisk rejseindustri

Rejsegigant forventer 2019-niveau allerede i 2022

2021 bliver et blodbad i hotelbranchen