- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Udenrigsministeriet fordobler antal rejsevejledninger

Borgerservice i det danske udenrigsministerium har hidtil haft cirka 40 rejsevejledninger, nu er der netop kommet 37 nye – navnlig for lande i Europa samt blandt andre USA og Australien. Borgerservice skifter snart chef.

Den primære ændring i udvidelsen af de danske rejsevejledning skyldes, at Udenrigsministeriet nu har disse for samtlige lande med danske ambassader.

Der er dog også rejsevejledning for lande uden danske ambassader. Det drejer sig blandt andet om Gambia, Jordan, Maldiverne og Nepal, hvor der er relativt mange danske rejsende og hvor der har været sikkerhedsmæssige udfordringer i form af eksempelvis terroranslag, naturkatastrofer og politiske uroligheder.

Sidste år blev Udenrigsministeriets rejsevejledninger set knap 500.000 gange med Egypten, Filippinerne, Marokko, Thailand og Tyrkiet som de mest læste.

Om årsagen til næsten fordoblingen af rejsevejledninger siger ambassadør René Dinesen, der også har titel af Centerchef for Borgerservice og Kommunikation, til STANDBY.dk:

”Vi kan se, at vores rejsevejledninger bruges af rigtig mange; en undersøgelse viste sidste år, at 89 procent af danskerne kender dem og 22 procent har læst en eller flere inden for de sidste to år. Vi har nu rejsevejledninger for alle lande, hvor Danmark har ambassader – herunder i Europa, men også USA, Canada, Japan og Australien. Borgerne kan have behov for at læse om for eksempel risiko for lommetyve i Bulgarien, terror i Frankrig, gode råd om IT/mobil-sikkerhed, naturkatastrofer, sygeforsikring og så videre.”

De europæiske lande, som der nu netop er udgivet danske rejsevejledninger for, er Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Serbien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ukraine, Ungarn og Østrig.

Farver fortæller om landenes risiko
Udenrigsministeriet har også gennemskrevet alle de eksisterende rejsevejledninger.

”Vi har gjort sproget meget lettere; vi har samlet praktiske råd og links til engelsksprogede nyhedskanaler og gjort rejsevejledningerne nemmere at afkode. Sidstnævnte er sket ved brug af farver for de enkelte lande. Grøn betyder normal forsigtighed, gul at der skal vises ekstra forsigtighed, orange at vi fraråder ikke nødvendige rejser og rød, at vi fraråder rejser til landet,” siger René Dinesen og tilføjer, at rejsevejledningernes generelle målgruppe er danske borgere på rejse, herunder ferie, i et land de ikke nødvendigvis har stort kendskab til.

Udover de eksisterende rejsevejledninger kan Udenrigsministeriet lave midlertidige pop-up vejledninger for lande, hvor der er en skønsmæssigt kortvarig krise. Generelt opdateres rejsevejledningerne hver fjerde måned – eller oftere, hvis der er behov for det.

Ny version af app’en ”Rejseklar
René Dinesen siger: ”For at gøre det lettere for de rejsende har vi samlet al rejseinformation i vores app ”Rejseklar”, som er blevet opdateret. I app’en kan man nemt tilmelde sig Danskerlisten, der giver mulighed for direkte kontakt mellem borgeren og Udenrigsministeriet i en krisesituation.”

Rejsevejledningerne findes på hjemmesiden um.dk eller læses i app’en ”Rejseklar”. App’en findes til smartphones og kan hentes gratis i App Store eller Google Play.

Borgerservice skal have ny chef
Efter sommerferien stopper René Dinesen i øvrigt som chef for Borgerservice – i stedet skal han være dansk ambassadør i Wien. Den danske ambassade i den østrigske hovedstad varetager også Albanien, Kosovo, Slovakiet og Slovenien, hvor Danmark ikke har ambassader, samt internationale organisationer i Wien, for eksempel OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa), FN og IAEA (Det Internationale Atomenergiagentur).

René Dinesen afløses fra 1. januar næste år af Ib Petersen, der i dag er dansk FN-ambassadør i New York.

Relaterede artikler:

Borgerservice opdaterer rejsevejledninger

USA koster kassen for rejseforsikringsselskab

Ny chef for Borgerservice