- STANDBY.dk - https://standby.dk -

USA forbyder flyvninger til regionale Cuba-lufthavne

Havana bliver eneste by, som amerikanske fly må operere til i Cuba fra december. Det har USA besluttet som en straf for den cubanske støtte til Venezuelas præsident.

Amerikanske flyselskaber får fra den 10. december i år begrænsede muligheder for at flyve fra USA til destinationer i Cuba.

USAs transportministerium, Department of Transportation, har indført flyveforbud fra denne dato til ni forskellige regionale lufthavn i landet – kun hovedstadslufthavnen ved Havana må fortsat anvendes.

Sådan lød meldingen fredag i sidste uge efter foranledning fra udenrigsminister Mike Pompeo, der har givet grønt lys til foranstaltningen ”i tråd med præsidentens udenrigspolitik over for Cuba”, hedder det i en erklæring. Det skriver flere amerikanske medier – herunder New York Times.

Anerkender ikke Cuba-støtte til Maduro
Suspenderingen af flyvningerne til de mange cubanske lufthavne sker som følge af, at USA ikke anerkender Cubas støtte til den venezuelanske præsident, Nicolás Maduro. Trump-administrationen har udtalt, at den ikke anerkender præsidentens regering, og at man har overvejet forskellige strategier for at få ham til at forlade sin post. Trump-administrationen skal således have tilbudt Maduro amnesti, hvis han frivilligt fratræder.

Da Nicolás Maduro stadig indtager præsidentembedet, har USA således besluttet at foretage yderligere sanktioner i form af flyveforbuddet til Cuba. Det er ikke første gang i år, at Trump-administrationen indfører sanktioner mod Cuba. I juni fik blandt andet amerikanske krydstogtskibe forbud mod at lægge til havn i Cuba.

Det er kun tre år siden, at flyvninger mellem USA og Cuba blev genoptaget, da Barcak Obama sad som præsident i USA. Forinden havde der i over 50 år ikke været ruteflyvninger mellem de to lande.

Cuba-økonomi vil ikke tage skade
Den cubanske økonomi vil sandsynligvis ikke blive ramt af USAs flyveforbud til de ni lufthavne. Det vurderer John S. Kavulich, der er præsident for U.S.-Cuba Trade and Economic Council.

”Der er ingen tvivl om, at Cuba straffes for sit forhold til Venezuela. Flyveforbuddet er en meget synlig beslutning, men med hensyn til praktisk indflydelse på Cuba er dette mest chok og ærefrygt,” siger han ifølge New York Times.

Cubas udenrigsminister, Bruno Rodríguez, kritiserer den amerikanske beslutning. Han siger, at flyveforbuddet på unødvendig vis forstyrrer de rejsende, men at landet ikke vil give nogen indrømmelser i forhold til USAs begrundelse til forbuddet.

 

Relaterede artikler:

Krydstogtrederier må ikke sejle til Cuba

Første rutefly fra USA til Cuba

Atter vækst for amerikanske flyruter til Cuba