Jetblue Airways fra USA markerer sin første flyvning fra USA til Cuba. Arkivfoto fra Jetblue Airways.

Atter vækst for amerikanske flyruter til Cuba

Det svinger lidt op og lidt ned med de amerikanske flyselskabers lyst til at trafikere Havana på Cuba, men netop nu er appetitten stor for at starte flere afgange.

Interessen for at starte flyveruter, primært fra Florida, til Cuba fornægter sig ikke i øjeblikket. Mens det modsatte var tilfældet sidste forår, er der klar fremdrift i øjeblikket.

I fjor måtte lavprisselskaber som Frontier Airlines og Spirit Airlines melde pas. Deres ruter fra Miami til Havana havde ikke tilstrækkelig søgning. Helt anderledes i år, hvor ikke færre end fire store selskaber har søgt USA’s transportministerium, Department of Transportation (DOT), om rettigheder.

Delta Air Lines vil udvide fra Miami til Havana og har allerede to daglige afgange og ønsker en tredje daglig fra 5. december. Der flyves med Airbus A320 fly på den korte strækning, som kun tager en time og femten minutter hver vej.

American Airlines følger trop med en daglig afgang i hver retning mellem Miami og Havana og planlægger en fordobling. Ruten flyves med Boeing B737-600. I det hele taget, skriver Caribbean News, er det nærmest et momentum for turismen til Cuba.

Jetblue Airways starter en rute fra Boston til Havana fra november, og United Airlines følger med en ny direkte rute fra Houston i Texas, hvor der ligesom i Florida også bor mange cubanere.

Også boom for krydstogter til Cuba
Cuba ser udover flyruter fra USA i denne tid også en vækst af krydstogtskibe, der i stadig stigende grad anløber Cuba, ikke mindst hovedstaden Havana.

Mens moleområdet i Havana i dag har to områder til krydstogtskibe, skal dette udvides med yderligere fire kajområder, skrev nyhedsbureauet Bloomberg for nylig.

Amerikanske rejsearrangører skal overholde USA’s regler for handel med Cuba. Disse forbyder brug af statsejede cubanske hoteller og restauranter – i stedet ønsker USA at støtte private cubanske hotelejere med mere.

Dette forbud mod at bruge statsejede hoteller til overnatninger i Cuba, kender krydstogtbranchen vejen uden om – krydstogtpassagererne bruger i sagens natur ikke hoteller, men overnatter ombord på skibene mens de for eksempel ligger i havnen.

Alene sidste år havde Havana besøg af 328.000 krydstogtpassagerer – en stigning på 156 procent i forhold til 2016. Og i år fortsætter den kraftige vækst i krydstogtpassagerer, der forventes 500.000.

Relaterede artikler:

Cuba vil have flere krydstogter

Nu skal turisterne hjælpe Caribien

BA, Lufthansa og Air France størst på USA fra Europa