Krydstogtskibet Norwegian Sun fra Norwegian Cruise Line. Foto: Dickelbers

Krydstogtrederier må ikke sejle til Cuba

Tirsdag besluttede Trump-administrationen, at krydstogtskibe ikke længere må sejle til Cuba fra amerikanske byer. Flere rederier er nu tvunget til at ændre i rejseplaner.

Fremover er det ikke længere muligt at sejle fra amerikanske havne og til Cuba, oplyser det amerikanske udenrigsministerium. Forbuddet gælder fra onsdag den 5. juni.

”USA vil ikke længere tillade besøg i Cuba via passager- og fritidsfartøjer, herunder krydstogtskibe og lystbåde samt private og erhvervsmæssige fly,” sagde en talsmand fra udenrigsministeriet i tirsdags ifølge Seatrade Cruise News.

Beslutningen har tvunget flere krydstogtrederier til at informere passagerer, der er booket til besøg i Cuba, at de ikke længere må sejle til landet. De forskellige krydstogtrederier forsøger nu at erstatte Cuba med andre destinationer, hvilket blandt andet kan være destinationer i Bahamas. Der overvejes også løsninger på at kunne kompensere krydstogtkunderne.

”Vi er skuffede over, at krydstogter ikke længere kan sejle til Cuba. Mens det er ude af vores kontrol, er vi utrolig kede af det på vegne af alle krydstogtsgæster, der glædede sig til deres tidligere bookede rejse til Cuba,” siger Adam Goldstein, bestyrelsesformand i brancheorganisationen Cruise Lines International Association.

Mulighed for refusion
Tirsdag aften var Royal Caribbean det første krydstogtrederi til at informere, at det fremover vil lade sine krydstogtskibe sejle uden om Cuba. Der er tale om skibene Royal’s Empress of the Seas og Majesty of the Seas, hvor førstnævnte nåede at lægge til tirsdag i Havana før Trump-administrationens udmelding. Royal’s Empress of the Seas lagde fra kaj igen onsdag eftermiddag og blev formentlig det sidste USA-baserede skib til at forlade Cuba.

Royal Caribbean har udtalt, at dets krydstogter i stedet vil sejle til alternative destinationer – herunder formentlig Key West (Florida), Nassau (Bahamas), Costa Maya (Mexico) og CocoCay (Bahamas). Rederiets passagerer vil få tilbudt fuld refusion, eller man kan vælge at fastholde sin rejse med en ny destination og få 50 procents refusion.

Også hos Norwegian Cruise Line er blandt flere krydstogtrederier, der må foretage ændringer i sejlplanerne. Norwegian Sky forlod Havana onsdag morgen, og Norwegian Sun aflyste straks onsdagens besøg for i stedet at sejle til Nassau. Krydstogtrederiet håber på forståelse fra kunderne, og der ydes løbende relevant information til gæsterne.

Forbud påvirker gæstfrie cubanere
Det amerikanske rejsebureaunetværk Cruise Planners, der er rejseagent for American Express, har efter forbuddet mod Cuba-besøg fået mange henvendelser fra klienter. Den nye cubanske rejsepolitik vækker ærgrelse hos Cruise Planners.

”Jeg er ked af det og dybt trist over disse store begrænsninger for amerikanske borgere, der ønsker at rejse til Cuba, da mange har planlagt at tage til denne smukke, tidløse og engang forbudte ø-nation for at nyde den rige kultur,” siger Vicky Garcia, driftsdirektør i Cruise Planners, ifølge Seatrade Cruise News.

”Dette påvirker ikke kun vores egen forretning. Det påvirker også vores kunders planer og investeringer, og de mennesker i Cuba, der er så gæstfrie, og som har arbejdet hårdt for at gøre turismen til en levedygtig forretning.”

Ifølge tal fra Cubas turistministerium havde landet 800.000 krydstogtgæster i 2018 fordelt på 17 forskellige rederier. Til sammenligning viser tal fra Danmarks Statistik, at der var i alt 1,1 millioner krydstogtgæster i danske havne samme år. København alene håndterede 870.000 gæster i 2018.

 

Relaterede artikler:

Cuba vil have flere krydstogter

På krydstogt fra Cuba

Grønt lys for krydstogt mellem USA og Cuba

Krydstogt til Cuba med Apollo

Trump vil begrænse rejser til Cuba