- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Frygtet orkansæson er i gang

Den 1. juni startede orkansæsonen i Atlanterhavet, der traditionelt kan byde på udfordringer for rejsearrangører, krydstogtrederier og flyselskaber.

De seneste fem år er orkansæsonen i Atlanterhavet startet før tid, hvilket vil sige før den officielle periode, der løber fra den 1. juni til den 30. november og kulminerer den 10. september.

I år var det den subtropiske storm Andrea, der blev dannet som et tropisk lavtryk, da vandet i den sydlige og centrale del af Nordatlanten allerede er varmt, der tyvstartede sæsonen 14 dage før tiden.

I 2017 var der ekstremt mange orkaner, hvor blandt andet Irma hærgede i begyndelsen af september på De Små Antiller i Vestindien samt i Puerto Rico, Bahamas og Cuba, inden den blev nedgraderet til en tropisk storm på sin videre færd op over Floridas vestkyst og med kurs mod Georgia og Alabama.

Blot 14 dage senere blev nogenlunde samme område ramt af orkanen Maria, der skabte død og ødelæggelser i et stort bælte, der omfattede de De Små Antiller, De Amerikanske Jomfruøer, Puerto Rico, Den Dominikanske Republik, Haiti, Bahamas og det sydøstlige USA. Flere end 3.000 mennesker omkom i forbindelse med orkanen Maria.

Udsigt til normal sæson
Eksperterne er allerede nu i gang med forudsigelser omkring orkansæsonen for 2019. United States National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) forudsiger, at der er 40 procent chance for en normal sæson, mens der er henholdsvis 30 procent risiko for en sæson med flere og kraftigere orkaner end normalt, mens en ligeså stor forudsigelse ligger på en sæson under normalen.

Det kom frem på en telekonference, som Caribbean Tourism Organisation afholdt tirsdag i denne uge. Det skriver Jamaica Bay.

Helt konkret forudsiger NOAA, at der vil komme mellem ni og 15 navngivne storme, hvoraf mellem fire til otte kan udvikle som orkaner, og to til fire af disse kan blive meget voldsomme orkaner.

Caribien er forberedt
En kategori 5-orkan er i stand til at udslette flere af de mange østater i Caribien, og derfor er der også gennem de senere år taget en række forholdsregler, der skal sikre, at den turistmæssige infrastruktur ikke tager samme skade ved nye orkaner, som det var tilfældet i eksempelvis 2017.

Således er hotellerne på Anguilla blev genopført i mere fleksible materialer, og mængden af nødforsyninger er blevet opjusteret, og på De Amerikanske Jomfruøer er der blevet lavet nye skodder og andre beredskabsforanstaltninger tillige med et uddannelsesprogram. På Jamaica er der blevet afsat 703 millioner dollars til opgradering af katastrofeberedskabsindsatsen.

“I Puerto Rico oplevede vi, at 20 gange flere mennesker døde i ugerne og månederne efter orkanen Maria, og vi mener, at en lignende situation opstod i Den Dominikanske Republik, fordi de ikke kunne få deres medicin,” sagde en deltagerne i turistkonferencen.

Omlægning af krydstogtruter
Det er ikke alene på landjorden, at de tropiske storme og orkaner kan indebære en risiko. De mange krydstogtskibe i Caribien og ved den amerikanske østkyst kan også forvente at få rejseruten ændret, når de tropiske lavtryk vokser sig store.

I det  østlige Caribien og langs den amerikanske østkyst er der størst risiko for orkaner fra midten af august til midten af september, mens der i det vestlige Caribien er mest almindelige fra midten af september til starten af november.

Krydstogtrederierne, hvoraf mange har egen meteorolog til rådighed, har ved hjælp af avanceret teknologi erfaring i at flytte skibene langt væk fra stormene. En orkan bevæger sig normalt med en hastighed mellem 8 og 10 knob, mens krydstogtskibene skyder en fart af 22 knob, hvorfor det er muligt at flytte sig væk fra orkanen og i sikkerhed.

Det kan dog ofte betyde, at den planlagte rute ændres og nogle destinationer erstattes med andre. Det sker også, hvis en orkan allerede har ramt en af de destinationer, der skal besøges på et krydstogt. Så omlægges ruten indtil destinationen er genopbygget. Det skete blandt andet med St. Thomas og St. Maarten efter Irmas hærgen i 2017.

21 navne i 2019
De tropiske storme og orkaner bliver navngivet efter et særligt system, hvor der på forhånd er en liste med navne, der genbruges hvert sjette år. I år er der således listen fra 2013, der var et relativt stille orkanår, der skal genbruges.

Det er kun storme med vindhastigheder på over 39 mph (62,8 km), der bliver navngivet, og når de tropiske storme med en vindhastighed på 74 mph (119,1 km) bliver defineret som en orkan, er det samme navn, der benyttes.

I 2019 er Andrea allerede brugt, og de følgende storme vil få navnene Barry, Chantal, Dorian, Erin, Ferdinand, Gabrielle, Humberto, Imelda, Jerry, Karen, Lorenz, Melissa, Nestor, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastien, Tanya, Van og Wendy.

 

Relaterede artikler

Orkan tvinger krydstogtskib fra Bermuda til Canada

Orkaner generer også danske rejsebureauer

Kategori 5-orkanen Maria rusker Caribien

Monster-orkan generer også flytrafik