- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Horesta positiv kritisk overfor Airbnb-aftale i Aarhus

Det er fint, at VisitAarhus har fået Airbnb til ”endelig at bakke op om markedsføringen af dansk turisme,” siger Horesta, der stadig har ønsker til den store portal for udlejning af private boliger.

Det nye samarbejde mellem VisitAarhus og Airbnb mødes med glæde på Christiansborg. ”Den her regering har målsætning om, at Danmark skal være førende nation indenfor deleøkonomi. Danmark var et af de første lande, der lavede en skatteaftale med Airbnb. At Aarhus nu formaliserer arbejdet, gør mig glad,” siger politisk ordfører i Venstre, Britt Bager, til dr.dk

Samme holdning har politisk ordfører i Socialdemokratiet, Nicolai Wammen, tidligere borgmester i netop Aarhus. ”Det er en rigtig god aftale, som vil betyde, at der kan komme flere turister og besøgende til Aarhus – til gavn for erhvervslivet og turistattraktionerne, ikke kun i Aarhus, men i hele Jylland,” siger han.

Det er første gang, at en dansk turistorganisation indgår et formelt samarbejde med Airbnb, der nu ligesom de andre af VisitAarhus’ samarbejdspartnere vil betale til fællesskabet for at promovere byen.

Der er årligt 1,4 millioner såkaldte kommercielle overnatninger i Aarhus, typisk på hoteller, heraf er over 200.000 gennem Airbnb.

Airbnb fylder meget
”Det er positivt, at det er lykkedes VisitAarhus at få Airbnb til at bidrage kontant til markedsføringen af byen – det gør rigtig mange hoteller allerede. Airbnb udgør cirka en femtedel af det danske marked, derfor er det naturligt, at de bidrager,” siger politisk direktør i Horesta, Kirsten Munch Andersen.

Men Horesta er stadig kritisk overfor den politiske aftale fra sidste sommer om kontrol med Airbnb.

”Vi er ikke tilfredse med der, hvor vi er lige nu. Man har meget svært ved at kontrollere Airbnb-udlejning, og dermed den skat, som bliver betalt. Det loft, politikerne havde sat for privat udlejning, er mildest talt blevet gennemhullet. Vi konkurrerer gerne, men på lige vilkår,” siger Kirsten Munch Andersen.

Tidligere på måneden sagde Kirsten Munch Andersen til STANDBY.dk: ”Den oprindelige aftale mellem partiernes skatteordførere var fin nok, men der er kommet ændringer fra lovforslaget forlod Skatteministeriet til det blev endeligt udformet i Erhvervsministeriet.

”Det lovforslag, der nu er blevet præsenteret, er noget juks – det har vi gjort skatteordførerne og ministerierne opmærksom på. Vi har fået lovning på, at loven allerede bliver evalueret i år – altså to år før Airbnb-udlejerne i Danmark skal til at betale skat for udlejning af privatboliger,” sagde Horestas politiske direktør.

Unfair konkurrence
I en pressemeddelelse påpeger Horesta, at organisationen længe har efterlyst, at Airbnb kom på banen med økonomisk opbakning til destinationsselskaber som VisitAarhus. Horesta understreger, at der fortsat er et stort arbejde med at få reguleret Airbnb og den private udlejning, som i dag udgør en unfair konkurrence for hotellerne.

”Det politiske lovforslag for reguleringen af den private udlejning, som er på bordet lige nu, kan vi slet ikke genkende fra sommerens politiske aftale,” siger Kirsten Munch Andersen og tilføjer: ”Politikerne vil ikke lægge et loft på udlejningen af værelser – men kun hele boligen, derfor kan private fortsat lave forretningslignende udlejning.”

Den politiske direktør i Horesta fortsætter: ”Man er nødt til at tage den private udlejning langt mere seriøst, for den unfair konkurrence i forhold til hoteller, kro og vandrerhjem rammer i hele landet.”

Horesta ønsker, at korttidsudlejerne skal registrere sig som udlejere, at myndighederne får flere beføjelser og ressourcer, og at indberetning af lejeindtægter fra formidlingsplatforme skal følges af indberetning af antal udlejningsdage, så der automatisk sættes en stopper for udlejning, når loftet for tilladte dage nås.

Relaterede artikler:

Aarhus i samarbejde med Airbnb

Horesta utilfreds med ny lov om Airbnb

Aarhus vil tiltrække dobbelt så mange turister

Airbnb i samarbejde med Wonderful Copenhagen