- STANDBY.DK - https://standby.dk -

Michelin fylder ikke meget i restaurantregnskabet

”Et lighedstegn mellem omsætningen i de danske Michelin-restauranter svarer til at sammenligne med synligheden af Ferrari i den danske bilpark,” siger brancheekspert.

Danmark klarer sig godt når det gælder restauranter med Michelin-stjerner. Ved præsentationen forleden af Michelins nordiske spiseguide for 2018 kom Danmark op på 31 Michelin-stjerner på 26 restauranter. ”Men de danske restauranter med Michelin-stjerner omsatte i seneste opgørelse for 581 millioner kroner; det er mange penge, men kun lidt over tre procent af de mindst 17,7 milliarder kroner som den egentlige á la carte restaurationsbranche omsætter for,” siger brancheanalytiker Ole Egholm, der årligt udgiver en analyse af de største restauratørvirksomheder i Danmark.

”Det svarer til at sammenligne med Ferrari og Maserati i det danske bilbillede. Michelin-restauranterne er super hippe og det bedste af det bedste, men økonomisk fylder de meget lidt,” siger Ole Egholm til standby.dk

Den danske restaurantbranche omsatte sidste år for omkring 20 milliarder kroner, ifølge Danmarks Statistik. I Ole Egholms seneste årlige analyse af restaurantbranchen var der medtaget 345 danske restauratørselskaber; disse omsatte for 17,7 milliarder kroner og fik et samlet overskud på 551 millioner kroner.

McDonald’s er størst
Tages hele den danske restaurantbranche med bliver tallet væsentligt større end de nævnte 17,7 milliarder kroner. For her medtages også andre områder som dækker det samlede erhverv som kantiner, selfservice, hjørnecafeer, selskabsrestauranter, pizzeriaer og så videre. Med dem kommer tallet op på 42 milliarder kroner.

”McDonald’s alene omsætter for 11 procent af det samlede beløb i den danske restaurationsbranche, omkring to milliarder kroner, det er tre gange mere end de danske Michelin-restauranter tilsammen; og samlet fik McDonald’s i Danmark et overskud på 179 millioner kroner i seneste regnskabsår,” siger Ole Egholm.

Ifølge Horesta udgør kæderestauranterne i Danmark, for eksempel McDonald’s, 1.000 enheder. Det svarer til seks procent af alle restauranterne, men kæderestauranterne udgør 15-20 procent af branchens samlede omsætning på de omkring 40 milliarder kroner.

Samlet er der omkring 49.000 fuldtidsstillinger i den danske restaurationsbranche, her af cirka 19.700 i de 345 restauratørselskaber i Ole Egholms seneste analyse af branchen.

Relaterede artikler:

64 nordiske restauranter med Michelin-stjerner

Madturisme for milliarder

Han er Danmarks bedste kok