Restaurant Geranium er fortsat eneste danske spisested med 3 Michelin-stjerner. Arkivfoto: Claes Bech Poulsen.

Madturisme for milliarder

Stjernerne er uddelt i Michelins nordiske madguide. Danmark har nu 26 restauranter med samlet 31 Michelin-stjerner.

Mandag offentliggjorde Michelin ved stor sammenkomst på Københavns Rådhus de nordiske restauranter, der får årets Michelin-stjerner 2018. Efter uddelingen har Danmark nu 26 restauranter med i alt 31 Michelin-stjerner, københavnske Geranium er fortsat den eneste med alle tre mulige stjerner. Der er for 2018 i alt 16 restauranter i Københavnsområdet med Michelin-stjerner, restaurant Jordnær fra Gentofte er ny på listen med én stjerne. Udenfor København kom restaurant Me|Mu i Vejle også med i det fine selskab med en Michelin-stjerne. Restaurant Koks på Færøerne beholdt sin Michelin-stjerne.

Mad er big business – også for dansk turisme. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske restauranter sidste år omsatte for 16 milliarder kroner, heraf stod udenlandske turister og andre udenlandske besøgende, herunder forretningsfolk, for de syv milliarder kroner af omsætningen. Samlet viser tal fra Danmarks Statistik, at turismen i Danmark giver en omsætning på omkring 100 milliarder kroner om året og beskæftiger cirka 120.000 ansatte.

Anja Hartung Sfyrla, chef for forretningsudvikling i VisitDenmark og blandt andet medlem af det regerings-nedsatte Team Gastro-udvalg, siger til standby.dk:

”Mad-oplevelser er vigtig for mange turister; undersøgelser viser, at Michelin-stjerner trækker gæster til Danmark; herunder de såkaldte foodie-turister. De nærmest rejser efter mad-oplevelser. Undersøgelser viser, at otte procent af turisterne i Danmark angiver mad-oplevelser som en primær årsag til valg af destination. Det behøver ikke være Michelin-restauranter, men skal i hvert fald være rigtig gode gourmetrestauranter. Fordi der er flest Michelin- og gourmetrestauranter i København har hovedstaden en overvægt af foodie-rejsende i forhold til Kystdanmark.”

VisitDenmark holdt Michelin-event i København
Mandagens Michelin-arrangement med knap 500 deltagere på Københavns Rådhus med uddelingen af de nordiske Michelin-stjerner var et vigtigt trækplaster for at gøre opmærksom på København som en stor gastronomisk destination. Stockholm var også i spil til at være vært for arrangementet, men VisitDenmark tog fat i Københavns Kommune, der godt kunne se værdien af at holde Michelin-eventet på Rådhuset. Michelin blev kontaktet og syntes også, at rådhuset ville være en flot ramme om prisudelingen.

”Danmark kan på området for den finere madlavning sælge sig på flere områder. Det er blandt det nye nordiske køkken og at Danmark er et land med gode madoplevelser. Som noget af det seneste har København for eksempel fået Hahnemanns Køkken, der nærmest er designet til turister, der vil lære at lave dansk mad,” siger Anja Hartung Sfyrla.

Relaterede artikler:

Danske restauranter igen bedst i Norden
DFDS jagter sejlende Michelin-stjerne

Berømt dansk Michelin-kok forlader Tivoli