- STANDBY.dk - https://standby.dk -

Paven på vingerne med airBaltic

Estland, Letland og Litauen fejrer i år at det er 100 år siden de blev selvstændige efter 1. Verdenskrig – dette er Pave Frans med sit besøg med til at markere. De tre baltiske lande var besat af det daværende Sovjetunionen efter 2. Verdenskrig og frem til 1991.

[1]

Klik for stort format. Pave Frans umiddelbart før han forlader airBaltic-flyet i lufthavnen i Riga. Foto: airBaltic.

Pavestaten har ikke sit eget Pave-fly, men Paven flyver oftest fra Rom med et særindrettet fly fra Alitalia. Det har rutenummeret AZ4000 og kaldenavnet Shepherd One (Hyrde Et).

Under sit besøg i de baltiske lande flyves paven og hans følge rundt med en Airbus A220-300 fra airBaltic. Flyet har registreringen YL-CSK, hvis nogen en dag skulle se det i en lufthavn.

Fra Vilnius i Litauen fløj paven med airBaltic-flyet til Riga i Letland og derfra til Tallinn i Estland. I morgen, tirsdag, transporterer flyet paven og hans delegation tilbage til Rom.

AirBaltic har foreløbig 12 Airbus A220-300 jetfly – før Airbus sidste år overtog den canadiske flyfabrik Bombardier, hed flytypen CS 300. Ved årets udgang er der endnu to A220-300 hos airBaltic, som den lettiske stat ejer lige over 80 procent af, mens danske Lars Thuesen har resten. Udover 12 Airbus A220-300 har airBaltic 11 Boeing 737 og 12 Bombardier Q400 NextGen.

I de otte første måneder af i år har airBaltic haft 2,7 millioner passagerer, 18 procent mere end samme tid sidste år. Selskabet har allerede bebudet, at det næste sommer åbner endnu en rute til Københavns Lufthavn – denne gang fra Estlands hovedstad, Tallinn.

Besøgte mindesmærker
Pave Frans ankom i lørdags til Litauen som start på sit fire dage lange besøg i de baltiske lande. Paven var de to første dage i det primært katolske Litauen inden rundturen fortsatte til Letland og Estland. Alle tre lande er i dag medlem af NATO – og i Litauens hovedstad, Vilnius, besøgte paven et frihedsmuseum, der under den sovjetiske besættelse var et KGB-fængsel, hvor hundredvis af fanger blev myrdet og tusinder sendt til fangelejrene i Sibirien, herunder mange katolske præster.

Paven besøgte også et mindesmærke ved den jødiske ghetto i Vilnius – kun nogle få hundrede af de over 200.000 jøder i Litauen overlevede den tyske besættelse under Anden Verdenskrig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Pave Frans var sidst tæt på Danmark i 2016, hvor han landede i lufthavnen Malmø Sturup for blandt andet at deltage i fejringen af 500 året for reformationen ved besøg i Malmø og Lund.

Relaterede artikler:

Flyselskab fejrer passager nr. 1 million på ny flytype [2]

Sætter pris på flyselskaber [3]

Alitalia under konkursbeskyttelse [4]