Lettere at føre stråleregnskab

Hver eneste dag udsættes vi for kosmisk stråling, og jo højere vi befinder os i atmosfæren, jo strækere stråling. Det betyder, at personale på fly, som i sagens natur ofte befinder sig mellem 10 og 12 km over jorden tit udsættes for stråling, som i den højde er mellem 60 og 200 gange kraftigere end ved havoverfladen.
Siden 1996 har flyvende personale været beskyttet af Europarådets direktiv, og de danske myndigheder har efterfølgende udstedt en bekendtgørelse, som pålægger flyselskaber at føre stråleregnskab for ansatte, som udsættes for en årlig stråledosis på mere end 1 milliSievert. Sievert er enheden, som ioniserede strålers indvirken på kropsvæv måles i.
For at lette målingen er udviklet en dansk patenteret netbaseret tjeneste, GlobaLog, som udregner strålingen på flyets position på ruten hvert minut. Den føres ind i en online logbog, som kan efterkontrolleres af den ansvarlige i flyselskabet.
Flere flyselskaber har allerede meldt sig som brugere af GlobaLog, der er udviklet af den tidligere pilot, Peer Wollenberg.

Skrevet af