Rejseforsikringer er en uoverskuelig jungle

Fra nytår vil man ikke kunne bruge det gule sygesikringsbevis i mange lande. Det er slut med gratis hjemtransport, næsten uanset hvor i verden man er blevet syg eller kommet til skade. Samtidig fjernes bl.a. Tyrkiet fra listen over lande, hvor danske turister kan få betalt lægebehandling og hjemtransport.

Adm. direktør i Dansk Rejsebureau Forening, Lars Thykier, betegner situationen som en uoverskuelig jungle af usammenlignelige forsikringer.
”Hvem ved f.eks., at hvis man på indkøb i en tysk grænsekiosk falder og kommer til skade, så skal man fra nytår selv betale en ofte dyr hjemtransport, hvis ikke lige man har en privat forsikring. Og hvem tænker lige på, at hvis man på bilturen til Italien vil krydse grænsen til Kroatien, så er man uden forsikringsdækning, hvis altså ikke lige man har tegnet en særskilt én af slagsen,” spørger Lars Thykier.

Både rejsebureauerne og Forbrugerrådet opfordrer kraftigt forsikringsbranchen til hurtigst muligt at udforme en standardforsikring i lighed med familiens basisforsikring.
”Danske forbrugere vil den kommende tid blive bombarderet med usammenlignelige forsikringer. Mange vil sikkert lige som jeg resignere og helgardere sig ved at tegne en verdensforsikring for hele familien til måske 1.000 kr. eller mere. Men det er en helt urimelig situation at bringe forbrugerne i,” siger Lars Thykier.

I Forbrugerrådet frygter jurist Anne Dehn Jeppesen, at forbrugerne vil komme til at betale mere end de godt 65 mio. kr., som regeringen vil spare ved at begrænse den offentlige rejseforsikring.
”Selv om en række selskaber tilbyder billigere tillægsdækninger, vil andre selskaber se en god forretning i at tilbyde dyrere forsikringer. Mange forbrugere vil fristes til at blive overforsikrede for en sikkerheds skyld. Men i virkeligheden handler det her blot om at nærlæse sine policer inden afrejsen,” siger hun.

Forsikringsselskaberne kappes i øjeblikket om at kapre kunder på det nye attraktive marked for sygeforsikring og hjemtransport.
Topdanmark i øjeblikket ved at skrive til 400.000 kunder med tilbud om årsrejseforsikringer for hele verden til 650 kr. eller forsikringer for hele Europa til 275 kr.
Tryg har tilsvarende skriftlig tilbudt sine 200.000 kunder bl.a. årsrejseforsikringer til hele verden for 495 kr., mens Codan varsler ”et helt nyt spændende tilbud” om et par uger.

Jurist i Forsikring & Pension, Lene Harkes, oplyser, at branchen ikke agter at komme med fælles initiativer på området.
”Vi ved af erfaring, at det ikke er standardiserede produkter, forbrugerne efterspørger. De vil have produkter tilpasset deres egne behov, og dem er det helt op til selskaberne at tilbyde,” siger Lene Harkes.

(Morgenavisen Jyllands-Posten, d. 28. september, 2007)

Skrevet af