100 år med Palace Hotel

Under overskrifter som ’Et verdenshotel midt i Kjøbenhavn’, åbnede Palace Hotel for 100 år siden og tilførte Rådhuspladsen sit tredje tårn. Hotellet inviterede hele København til åbningsfest, der blandt andet bød på en beskeden kop te med lidt bagværk, og der var rundvisninger på hotellet i de følgende dage.

 

Hotellet har haft mange prominente gæster som Errol Flynn, Gøg og Gokke, Gregory Peck, Bob Hope, Audrey Hepburn, Kirk Douglas og en meget ung engelsk dronning Elisabeth.

 

100 års fødselsdagen den 15. juli skal markeres. Præcis som for 100 år siden inviteres alle københavnere og øvrige forbipasserende på lidt bagværk fra 8-11 og indbydes til rundvisning på hotellet mellem 12-20, hvor historiker Allan Mylius Thomsen vil berette om hotellet og Rådhuspladsens historie.

 

Palace Hotel blev erklæret dansk kulturarv i 1987 og bygningen er fredet. Hotellet, der er bygget i Art Nouveau-stil, gennemgik en gennemgribende restaurering 2004-2008, og i den forbindelse tilbageførtes hotellet til sin oprindelige arkitektur, hvor det var muligt. Håndværkerne gendannede det smukke loft i spisesalen og fandt blandt andet frem til de store originale marmor-søjler gemt bag en kunstig væg. Søjlerne blev gjort til en del af spisesalen og genskabt i deres rette element.

 

Hotellets gæster var i starten dog ikke begejstret for rådhusklokkernes ringen natten igennem, og på henvendelse fra hotellet blev det besluttet, at klokkerne ringede ud ved midnat og startede igen kl. 8 næste morgen.

 

Palace Hotel er bygget 1908-1910, lige efter Københavns Rådhus. Bygherre var slagtermester Anders Jensen fra Nansensgade med økonomisk hjælp af Privatbankens direktør, Axel Heide, og rygtet siger, at kong Frederik den 8. havde en finger med i spillet da der blev bevilliget økonomisk støtte, da Anders Jensen kom i pengenød midt under byggeriet.

 

Hotellet havde ved åbningen Danmarks største private telefonanlæg med 7 km telefonkabler. Hotellet kostede kr. 5.5 millioner at bygge og værelserne kostede fra kr. 2,- til kr. 15,-

 

Palace Hotel regnes for et hovedværk af arkitekt, professor Anton Rosen. Han var udlært murer, men blev senere Rektor på Kunstakademiet.

Skrevet af Flemming Juul

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.