Kommentaren: Rejse på eget ansvar

Naturligvis klynker enkelte medier, fordi det gule sygesikringsbevis fra 2008 ikke dækker hjemtransport og hospitalsindlæggelse. Til den tid vil gælde de samme regler, som i dag uden for vort kontinent. Skal du til Sydafrika eller Thailand skal du forsikres, hvis du vil være sikker på ikke at få en ubehagelig stor efterregning for behandling, indlæggelse og senere ambulanceagtig transport tilbage til fædrelandet.



Nu bliver det helt op til den enkelte danske rejsende, om han vil forsikre sig – og på hvilket niveau. Ganske som det er op til den enkelte at afklare pensionsopsparing, livs- , brand- og arbejdsløshedsforsikring.



Nogle vil vælge at spare udgifterne til forsikringerne, ganske som nogle underforsikrer ejendom eller springer pensionsopsparingen over. De håber intet går galt. Andre vil gå med livrem og seler. I et moderne samfund er graden af tryghed et frit valg – og et personligt ansvar.



Rejsearrangørerne får mulighed for at sælge forsikringerne, når kunden køber sin rejse. Det sikrer også branchen indtjening. Vel den første grundlæggende erhvervsvenlige handling, som regeringen gennem længere tid har foretaget over for rejsebranchen, som ellers konstant kan notere raslen med sabler og nye påfund, der gør bureauernes dagligdag vanskeligere.



Konkurrence på priser og produkter skal nok udvikle sig. Heldigvis har de rejsende de to store aktører, Europæiske Rejseforsikring og Gouda – og en række andre bl.a. kreditkortenes moderselskaber – at læne sig op ad. De kan vælge og vrage, hvor de vil have deres rejseforsikring, og hvad de vil have dækket ind.



Sådan fungerer en liberal økonomi, og sådan fungerer den som vækstmotor.

Skrevet af