Plyndring af mobil-turister skal stoppes

”Mere end hver anden dansker tager mobiltelefonen med på årets sommerferie i udlandet. Hvad der er tænkt som en praktisk livline hjem til familie og venner, kan hurtigt udvikle sig til russisk roulette med økonomien, når telefonen først sættes til øret.

Derfor kræver vi, at EU griber ind og ”låser” teleselskabernes priser på et ensartet, gennemskueligt og acceptabelt niveau. Den sag må være værd at rejse for en af vores danske EU-parlamentarikere,” mener Jan Vendelbo.

Ifølge ham er mobiltelefoni en sand prisjungle, hvor man ikke alene skal holde øje med udlandspriserne hos de danske teleudbydere men også hos de forskellige mobilselskaber i ferielandene, som står for selve ”roamingen” af samtalen hjem til Danmark.

”I f.eks. Grækenland tager selskabet TIM en roamingpris for fire minutter fra 24 kr. til 53 kr. – alt efter om man ringer som Telia eller Tele2 kunde. Ringer man blot 4 minutter om dagen til Danmark på en to ugers ferie, kan prisforskellen på blot romaingafgiften være 406 kr.. Dertil kommer så prisforskellen på selve opkaldet, som man betaler til sin danske teleudbyder,” siger Jan Vendelbo.

Inden man står ud af flyet på rejsemålet, gør mobilejeren klogt i at slå viderestillingen til telefonsvareren fra. Selv om telefonen er lukket, mens der dases i solstolen, kan det koste op til 30 kr. at modtage en to minutters telefonbesked, oplyser IT- og Telestyrelsen.

Dertil kommer så udgiften, når man vil tjekke beskeden og måske ringe tilbage. Send i stedet SMS’er. De er gratis at modtage på feriemålene omkring Middelhavet. Selv om det endnu ikke er lykkedes for EU at skabe ensartede og gennemskuelige mobiltakster i medlemslandene, er man opmærksom på problemet.

Faktisk har man oprettet en hjemmeside, hvor de rejsende kan sammenligne taksterne i de enkelte ferielande og derefter vælge den lokale teleudbyder, som er billigst. Hjemmesiden har adressen: www.europa.eu.int/information_society/activities/roaming//index_en.htm.

Skrevet af