30 års vejledning for et ’frimærke’

Værtsparret gennem 30 år på Danhostel Ribe, Gudrun Rishede og Jens Philipsen, hædret for deres vejledning om Vadehavet.

Værtsparret gennem 30 år på Danhostel Ribe, Gudrun Rishede og Jens Philipsen, er hædret for vejledning om Vadehavet. Foto: Danhostel Ribe.

Forår og efterår strømmer turisterne til Vadehavet for at opleve ’Sort Sol’ – de kæmpestore fugleflokkes eventyrlige dans ved solopgang og solnedgang.

Mange af de besøgende overnatter i Danhostel Ribe, og det er næsten 100% sikkert, at de så kommer tilbage til Ribe og til Vadehavet – også når Sort Sol er ’slukket’. For de har mødt Gudrun Rishede og Jens Philipsen, der netop har haft 30 års jubilæum som værtspar på vandrerhjemmet og som formidlere af Ribe og Vadehavet.

De er et mønstereksempel, når det gælder profilering af nærområdet og har på deres hjemmeside og i trykt materiale profileret Nationalpark Vadehavet, Unescos Verdensarv og Ribe.

Det har blandt andet resulteret i den sjældne hæder, at Danhostel Ribe nu har fået lov til at bruge Unescos ’frimærke’ på deres hjemmeside og de artikler, der har med Unesco at gøre, har Unescos stempel.

”Det er en kæmpe blåstempling af vores arbejde, og vi er superstolte af, at Unesco sætter pris på det, vi går og laver”, siger Gudrun Rishede. ”Mange siger, at man bare kan gå ind på vores hjemmeside, hvis man vil vide mere om nationalpark og verdensarv, og det er da rart at høre”.

Det startede med at Danhostel Ribe blev godkendt som partner i Nationalpark Vadehavet, og nu er Unesco Verdensarv fulgt efter.

”Både Jens og jeg er gamle skolelærere, så formidling er en del af os. Vi gør det, fordi det er sjovt, og det er vigtigt for området, at vi er gode til at formidle vores gode historier. En af belønningerne er en heftig trafik på vores hjemmeside”, siger Gudrun Rishede.

Unesco Verdensarv giver virksomheder lov til at bruge deres stempler og frimærker som et synligt bevis på, at det er god information. På samme måde skal man godkendes af Nationalpark Vadehavet.

I forbindelse med 30 års jubilæet fik parret tildelt den ripensiske turismepris ’Stormflodssøjlen’ for deres arbejde for turismen. Prisen er en miniature af Ribes Stormflodssøjle, fremstillet i 10 eksemplarer for 25 år siden af daværende Ribe Turistforening – nuværende bevaringsforening ’Gammelt Præg’

Værtsparret synes, det er en del af deres opgave som vandrerhjemsværter at formidle oplevelser både i Danmarks ældste by og i Nationalpark Vadehavet. Vandrerhjemmet ligger midt i Ribe, hvor vikingefundene myldrer frem, så snart en arkæolog stikker en skovl i jorden. Samtidig er engen ud for vandrerhjemmet en del af Nationalpark Vadehavet. Her blev Danmarks største nationalpark indviet af prins Joachim i 2010.

UNESCO Verdensarv Vadehavet.

Det eftertragtede ‘frimærke’ – Unescos Verdensarv Vadehavet – er unikt for Danhostel Ribes hjemmesider. Foto: Danhostel Ribe.

www.danhostel-ribe.dk/nationalpark-vadehavet    www.danhostel-ribe.dk/facts-om-nationalpark-vadehavet