Bondepigen fra Vimmerby 100 år

14. november markeres 100-året for Astrid Lindgrens fødsel verden over. Mest markant selvfølgelig i hjemlandet, men Sveriges vel nok populæreste forfatter er også elsket i Danmark, og derfor markeres 100-års dagen også her ved flere arrangementer.


Bondepigen fra Vimmerby, omtalte Astrid Lindgren sig selv, men trods en opvækst i ydmyge kår blev hendes liv lige så eventyrligt som historierne i hendes lange forfatterskab.

Denne sommer blev hendes barndomshjem i Småland og de nærliggende bygninger omdannet til et kulturcentrum – Astrid Lindgrens Näs – for hendes forfatterskab, og her vil mange af begivenhederne finde sted. Også kirkegården i Vimmerby, hvor Astrid Lindgren er begravet ved siden af sine forældre og bror, vil danne ramme om nogle af højtidelighederne.

Herhjemme er man godt med. Dansk Forfatterforening og Dansk-Svensk Författarförening fejrer Astrid Lindgrens 100-års dag på selve dagen kl. 15 i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 på Christianshavn. Her vil blandt andre oversætteren Kina Bodenhoff belyse sine nyoversættelser af Astrid Lindgren og Jens Andersen fra Berlingske Tidende vil berette om sit møde med den store svenske forfatter.

I løbet af året har danske biblioteker og kulturhuse haft specielle Astrid Lindgren arrangementer, og i november kulminerer flere tiltag. I Vanløse Kulturhus er den svenske ambassade og Svenska Institutet medarrangører af præsentationsudstillingen Tältet’, der vises i ugerne 46 og 47, og 12. november holder forfatteren Gunnel Bergström et foredrag om ’starka flickor och pojkar’ i Lindgrens bøger.

Arrangementer med lignende temaer, hvor Sveriges Ambassade er medarrangør, finder sted i Børnekulturhuset Fyrtøjet i Odense, og i Gentofte har man gjort hele uge 46 til en børnekulturuge kaldet ”Astrids Verden”.

Skrevet af

x

Læs Også

Billund Lufthavn frem igen

Små 160.000 rejsende benyttede lufthavnen i maj.

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.