40 år med californiske vine

californien vineCalifornien er verdens fjerdestørste vinproducent, så det er svært at forestille sig en tid, hvor californisk vin levede stort set i ubemærkethed.

Ikke desto mindre var der næsten to århundreder, hvor vin fra Californien blev produceret uden international opmærksomhed. Den stille tilværelse ændrede sig i 1976 ved én enkelt begivenhed, der revolutionerede det globale vinhieraki.

En parisisk vinbutik – som siden er blevet kendt som ’The Judgement of Paris’ – havde fået idéen at sætte vine fra Californien op mod tilsvarende vine fra stormagten Frankrig i en blindsmagning med franske dommere. Ingen levnede de californiske vine en chance, og da slet ikke i samtlige kategorier, men det var det netop det, der skete. Det overraskende resultat rystede ’den gamle vinverden’, og lige siden har man snakket om før og efter vinsmagningen i Paris.

”Lige siden har de californiske vinregioner været en ønskedestination for vinentusiaster. Områder som Napa Valley og Sonoma County er blevet synonym med vine i verdensklasse, og det tiltaler de mange kulinariske opdagelsesrejsende i Skandinavien,” lyder det fra John Migliorini, Director of Sales and Marketing hos Visit California i Skandinavien og Finland.

”Californien producerer 85% af den amerikanske vin. Næsten 21 millioner turister besøger vingårdene årligt.”

For at markere jubilæet bliver der afholdt arrangementer med særligt fokus på vin fra Californien: Peter Work vinsmagning i København fredag den 20. maj 2016. Peter Work er en dansk vinproducent, der producerer vine i verdensklasse på vingården Ampelos Cellars lidt nord for Santa Barbara, tæt på Solvang. Deltagerne får indblik i hans historie og tilværelsen som dansk vinproducent i Californien.