EU og USA nærmer sig en “open skies”-aftale

De to parter har netop været samlet til forhandling i Bruxelles. De mødes igen 14. november i USA, inden en eventuel aftale kan skrives under af EU’s transportministre 1. december.
Luftfarten over Atlanten er en sag til 18 milliarder US dollar ( omkring 115 milliarder kroner), så der er ikke alene rigtigt mange penge på spil. Fremtiden for mange luftfartsselskaber står også på spil.
EU og USA har til hensigt at tillade alle EU-flyselskaber at lave trans-atlantiske flyvninger fra alle EUs nationer i stedet for kun fra hjemlandet.
Et andet mål er at lempe reglerne, hvor kun Bitish Airways, Virgin Atlantic Airways, United Airlines og American Airlines i øjeblikket kan flyve mellem USA og London’s Heathrow Airport, Europas største.
Storbritannien står for 40 procent af det transatlantiske flymarked, og det var netop Storbritannien, som i 2004 fik ødelagt en “open-skies”-aftale.
“Delegationerne gjorde betydelige fremskridt i de vigtige spørgsmål,” lød det i en fælles udtalelse fra EU og USA’s delegationer efter mødet i Bruxelles.
Begge parter håber nu på en aftale i løbet af en måneds tid. En aftale vil anspore til flere flysammenslutninger, fordi nationalt baserede rutebegrænsninger hidtil har været en hindring for alliancer i Europa.
Det skønnes, at en EU-USA “open-skies”-aftale vil øge antallet af rejsende over Atlanten med 11 millioner om året. I øjeblikket rejser 40 millioner over Atlanten årligt.

Skrevet af