Fredagsklummen – Store Plasticposedag lurer

Af Henrik BaumgartenBliver der kaos mandag når EU’s nye regelset træder i kraft om, hvad flypassagerer må have i håndbagagen?

Sikkert. Lufthavnene siger, at de har forberedt sig. Men har passagererne?Passagererne ved sikkert, at der er ny sikkerhedsbongo på vej, men om alle har fanget, at det gælder alle flyvninger, det tvivler jeg på. Så jo, der bliver sikkert nyt kaos.Jeg har prøvet det nye system én gang. I sidste måned var jeg med Icelandair i Minneapolis og da vi skulle hjem, var det forbi en sød dame i Minneapolis’ lufthavn ved et bord et stykke fra sikkerhedskontrollen, hvor hun udleverede de berømte plasticposer.

Hun kiggede på min hotelshampoo, eau de toilette (”Old Goat”), tandpasta og sagde, at det var i orden.Københavns Lufthavn har gjort et stort nummer ud af, at fordi de der plasticposer med et rumfang på én liter angiveligt ikke kan købes her til lands, har CPH flottet sig og indkøbt 500.000 som uddeles gratis.500.000? Det er ingenting! De er brugt på en måned. Københavns Lufthavn har noget med 21 millioner passagerer i år – knap halvdelen er i transit, så de har sikkert fået indposet deres farlige shampooer osv. fra deres første lufthavn.

Så er der lidt over ti millioner passagerer tilbage.Hvad koster sådan en pose? En krone, næppe? Københavns Lufthavn, som netop har bebudet, at man forventer et overskud i år på 1,1 milliarder kr., har vel råd til at uddele disse poser gratis fremover.Lufthavnen har et dagligt overskud på tre millioner kroner, det er altså overskuddet for tre dage, hvis posen altså koster 1 krone. Og lufthavnen kan sikkert få trykt noget reklame på den, så det bliver finansieret.Men terrorister produktudvikler vel også?

En af de anholdte i London efter afsløringen terrorplanerne mod fly fra England til USA i august, arbejdede på Heathrows afspærrede område. Og i går kom det frem, at de franske myndigheder havde søgelyset på 72 ansatte i de Gaulle-lufthavnen – fordi, sagde myndigheder, at de, altså de ansatte, vist nok har besøgt nogle terrorskoler i Pakistan og Afghanistan.

Med andre ord, muldvarpe på lufthavnens område, som kan bringe ting ombord på flyene…Og hvad bliver det næste for flyselskaber og passagerer?

At en professor regner ud, at hvis man spiser et par mormortrusser model ”Schmidt,” to ristede jordnødder, fire stykker tyggegummi med abrikossmag samt drikker en Pepsi-cola, så kan man slå en prut så kraftig, at den kan slå hul i flyskroget?Nogle gange må man som passager føle, at vi kommer stadig længere ud i alt det her med sikkerhed.Hvad tror du?Giver de nye regler om håndbagage kaos i lufthavnene?

Stem i ugens Quick Poll.

Skrevet af